Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2020

  Coronapandemin försenar avgiftsbeslut

  På slakterierna väntar man på besked om hur de nya kontrollavgifterna ska slå. På grund av coronautbrottet kommer det att dröja ytterligare.

   Det nya regelverket kommer att innebära kraftigt höjda avgifter för vissa slakterier samtidigt som andra får sänkningar. Men exakt hur det kommer att slå blir inte klart förrän vid månadsskiftet juni/juli. De träder i kraft vid nästa årsskifte.
  Det nya regelverket kommer att innebära kraftigt höjda avgifter för vissa slakterier samtidigt som andra får sänkningar. Men exakt hur det kommer att slå blir inte klart förrän vid månadsskiftet juni/juli. De träder i kraft vid nästa årsskifte. FOTO: IStock

  Tanken var att ett nytt långsiktigt system för slakteriernas kontrollavgifter skulle vara på plats vid årsskiftet. Nu har regeringen gett Livsmedelsverket ett år till på sig att utreda och införa det nya systemet: till 1 januari 2022.

  Föreskrifterna om det nya avgiftssystemet ska dock vara färdigställda 1 juli 2022.

  Orsaken till förseningen är att utbrottet av covid-19 har gjort det svårt att träffa och prata med alla berörda parter. Och det kan äventyra acceptansen för det nya avgiftssystemet, framhåller regeringen i sitt beslut.

  Problemfylld utredning

  Utredningen om de nya slakteriavgifterna har kantats av problem. I juli kunde ATL berätta att de stora slakterierna hoppat av samtalen. Regeringens besked var väntat, uppger Hans Agné, vd i Svenska köttföretagen.

  – Och det här förändrar ingenting för oss, säger han.

   ”Frågor om slakt och kött lockar inte väljare”, säger Svenska köttföretagens vd Hans Agné. Därför har politikerna enligt honom inte gjort speciellt mycket för att ersätta importerat kött med svenskproducerat.
  ”Frågor om slakt och kött lockar inte väljare”, säger Svenska köttföretagens vd Hans Agné. Därför har politikerna enligt honom inte gjort speciellt mycket för att ersätta importerat kött med svenskproducerat. FOTO: Karl Melander

  Hans Agné menar att det fortfarande handlar om att bara utreda en modell i stället för att ta ett vidare grepp och underlätta för köttbranschen att dels hantera konkurrensen från andra länder, dels se på de mindre slakteriernas situation.

  Enligt honom finns det inga intentioner att flytta över kostnaderna för kontrollerna från producentledet.

  LÄS MER: Avhopp och försening i arbetet med nya slakteriavgifter

  En möjlighet för branschen skulle då vara att effektivisera arbetet genom att titta på digitala lösningar som gör det möjligt för veterinärer att kontrollera slaktkropparna på distans, menar Hans Agné.

  – Det är ändå dit vi är på väg. Därför skulle det vara bra om Sverige gick i täten här. Tekniken finns redan, i alla fall delvis. Men det kräver andra förändringar i regelverket än vad som nu är på väg.

  ”Slakt lockar inte väljare”

  Han hade en förhoppning att coronapandemin skulle innebära att ansvariga politiker skulle börja fundera på hur den andel kött som importeras, omkring 50 procent, skulle kunna ersättas av svenskproducerat. Men några sådana signaler har inte kommit, menar Hans Agné. Och han har en förklaring till varför:

  – Frågor om slakt och kött lockar man inte väljare och röster med i dessa dagar.

  Under tiden fram till dess att det nya systemet är på plats fortsätter det temporära avgiftssystem som infördes 1 januari i år att gälla.

  LÄS MER: Stora förändringar väntar med nya slakteriavgifterLÄS OCKSÅ: Han får betala 150 000 kronor mer i avgift

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen