Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2017

  Bayer säljer av för att ro hem affär med Monsanto

  WOUDRICHEM. NEDERLÄNDERNA

  Kemijätten Bayer har sålt delar som sysslar med växtskyddsmedel och fröförädling till BASF för 5,9 miljarder euro. Bayer hoppas att det leder till att internationella konkurrensmyndigheter godkänner jätteaffären med Monsanto, värd 60 miljarder euro.

  FOTO: Per Emgardsson

  Både Bayer och BASF var beroende av att göra affären, som är den största någonsin BASF någonsin gjort. BASF är starkt på bekämpningsmedel. Men trenden är att bekämpningsmedel och frö säljs tillsammans. BASF har inget imponerande frösortiment.

  Den del som BASF nu köper omsatte 1,3 miljarder euro i fjol. Vinst före skatt var 385 miljoner.

  Bayer måste bli av med en del av sin verksamhet för att kunna fullfölja affären med Monsanto. Redan i september 2016 gjorde Monsanto och Bayer upp, men affären har kritiserats hårt. Så sent som i augusti i fjor inledde EU-kommissarie Margrethe Vestager en undersökning:

  – Det rör sig om produkter som är avgörande för lantbrukarna. Vi måste se till att det finns en effektiv konkurrens så att bönder har tillgång till alla nya produkter till konkurrenskraftiga priser.

  LÄS OCKSÅ: Dubbelt upp för fröodlare

  Om affären går igenom blir Monsanto-Bayer världens största inom den agrokemiska industrin. Monsanto har glyfosat, Bayer äger ett av de få alternativen när det gäller effektiva ogräsmedel. Tillsammans har de också en enormt stark position inom frö och egenskaper som används vid förädlingen.

  Sedan Dow och Dupont samt Syngenta och ChemChina nyligen också gick ihop, domineras världen av några få jättar på det området. Den 8 januari ska EU-rapporten vara klar. Bayer och Monsanto vill avsluta affären under 2018.

  LÄS OCKSÅ: Klart när glyfostatets öde avgörsLÄS OCKSÅ: Storbönder vill slippa avgiftLÄS OCKSÅ: Växtskyddsjätte portas från EU-parlamentet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen