Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2018

  Torkan slår hårt mot skogens konung

  Det är inte bara tamboskap som påverkas av hettan. Även älgstammen har det tufft i torkan.

  Forskning på älgar i hägn har visat att de stora djuren påverkas kraftigt av värme. Under sommaren kan temperaturer över 15–16 grader bli plågsamma för älgarna.

  – Älgen är känslig för värme. Den kan inte svettas som en häst utan är hänvisad till att söka skugga och vatten, säger veterinären och viltforskaren Jonas Malmsten till tidningen Svensk Jakt.

   Torkan och foderbristen riskerar att göra både älgkor och kalvar magra till höstens jakt.
  Torkan och foderbristen riskerar att göra både älgkor och kalvar magra till höstens jakt. FOTO: Leif Gustavsson

  Precis som för tamboskapen har torkan påverkat fodertillgången för älgarna. Grönbetet har torkat ut och älgarna får äta mer fiberrik föda, vilket de annars gör mest på vintern. Det påverkar i sin tur älgkorna som inte klarar att producera tillräckligt näringsrik mjölk till sina kalvar.

  – Om man får sia kommer kalvvikterna inte att vara optimala i höst, säger Jonas Malmsten som också tror att färre kalvar kommer att överleva.

  Även älgkorna riskerar att vara magra till höstens jakt och risken är att foderbristen medför att färre kor kommer att kalva nästa år.

  LÄS OCKSÅ: 20 års tillväxt slukades av älgarnaLÄS OCKSÅ: Studie: Försumbar kostnad för viltskador

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen