Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2018

  ”De värsta betesskadorna vi har sett”

  Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att inventera sina tallplanteringar sedan ett område på cirka 30 hektar i Västernorrland nära på totalförstörts av hungriga älgar.

  Det var en snörik vinter på många håll i norra delen av landet, vilket har medfört att det varit tufft även för älgar att hitta bete och ta sig fram i det tjocka snötäcket. Det har fått konsekvenser för en skogsägare i Västernorrland med marker kring Kramfors.

  – Det är de värsta älgskadorna vi någonsin varit i kontakt med i Västernorrland. Det var en smått surrealistisk upplevelse som vi helst hade varit utan, säger Anna Marntell vid Skogsstyrelsen i ett uttalande.

  Extrema skador

  Älgarna har slukat ett cirka 30 hektar stort område med tallungskog där det fanns cirka 20 000 självföryngrade stammar per hektar. De extrema betesskadorna upptäcktes när markägaren anlitat personal för att röja på markerna.

  – Under en enda vinter har 20 års tillväxt gått förlorad. Vi har aldrig tidigare sett något liknande i Västernorrland, säger Anna Marntell.

   De kraftiga betesskadorna upptäcktes när markägaren anlitat personal för att röja. Nästan 30 hektar är förstörda och Skogsstyrelsen har aldrig sett så allvarliga skador tidigare i Västernorrland.
  De kraftiga betesskadorna upptäcktes när markägaren anlitat personal för att röja. Nästan 30 hektar är förstörda och Skogsstyrelsen har aldrig sett så allvarliga skador tidigare i Västernorrland. FOTO: Anna Marntell/Skogsstyrelsen

  Markägaren uppskattar att värdet på den förstörda skogen uppgår till cirka 500 000 kronor, kanske en miljon. Det kan också vara så illa att markägaren tvingas ta ned träden och börja om eftersom föryngringen i sitt nedbetade tillstånd inte är godkänd. Älgarna har även betat gran, gråal och contorta i det utsatta området.

  Uppmanar till inventering

  Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att inventera sina planteringar för att se om fler har råkat ut för de kraftiga betesskadorna på sina marker.

  – Vi har fått rapporter om fler drabbade områden inom Örnsköldsviks kommun, så ett råd till markägarna är att inventera sina tallungskogar nu och under vintern, säger Anna Marntell.

  LÄS MER: Uppdraget – rädda tallen från älgarnaLÄS MER: Studie: Viltskador kostar inte mycket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen