facebooktwittermail

Sveriges snöskottare under press

Stora mängder snö skapar problem för många lantbrukare. Väderleken ställer även stora krav på landets snöskottarfirmor som jobbar oavbrutet.

– Det har ringt någon varje dag och frågat om vi kan komma dit och skotta, och jag får säga att vi har kö och inte kan komma förrän nästa vecka, kanske längre än så, säger Simon Vestlund, vid Miljötak Norrland i Öjebyn i Norrbotten.

Som ATL tidigare har rapporterat har de stora mängder snö som har fallit, framför allt i Västernorrland, fått fatala konsekvenser för Sveriges lantbrukare. Under helgen kunde ATL rapportera om en gård i Hälsingland som drabbades av ett takras vilket ledde till att ett 60-tal kor dog. I förra veckan rasade ytterligare ett tak på ett svinstall utanför Skellefteå. 300 grisar fanns i byggnaden, som tur var kunde samtliga räddas.

Arbetar oavbrutet

Den svåra väderleken skapar oro hos lantbrukarna, men ställer också höga krav på landets snöskottare. Sedan drygt två månader tillbaka har Simon Vestlund och hans kollegor på Miljötak Norrland arbetat nästintill oavbrutet.

– Det är extremt mycket snö, vi har behövt ta in 15 snöskottare extra. Vanligtvis brukar vi ha drygt fyra extra som mest. Jag har aldrig sett så mycket snö här på sju år, säger Simon Vestlund och fortsätter:

– Allt har också tagit dubbelt så långt tid. En lada kan ta tre dagar att skotta. Det gör att vi har många kunder som står på kö för att få sina tak skottade. Vissa har fått vänta i två veckor.

I Östersund är snöläget lika kritiskt och firman Storsjötak är en av de firmor som erbjuder snöskottning. Enligt Simon Bryne, snöskottare på firman, är det svårt att hinna med. De har uppdrag planerade en och en halv vecka framåt.

Skottar för tyngden

– Innan i år har vi inte behövt skotta på fyra år för att det har varit så lite snö, men den här vintern började vi skotta en månad efter jul och sen har vi fortsatt. Man brukar behöva skotta mer inne i stan för att hålla undan men att skotta för tyngden på grund av rasrisk, som vi gör nu, det är ovanligt, säger Simon Bryne till ATL.

I vissa fall kan önsketänkande ta en långt, men det är inte att rekommendera när det kommer till snöfall. Det är bättre att vara på den säkra sidan och beställa takskottning i god tid än att riskera att något händer. Och viktigt är också att taket skottas professionellt, tycker Simon Bryne.

Stor olycksrisk

– Många skottar själva och olycksrisken är stor om man inte vet vad man gör. Det är också lätt att man råkar skada taket, slå hål på hängrännor, takpappen eller på teglet. Vi lagar alltid massor av tak på våren, i år kommer vi nog få mycket att göra.

I Härnösand har man också haft snörekord och på Farmartjänst i Härnösand har man skottat snö i drygt åtta veckor.

– Snömängden har vi haft förut men densiteten på snön är enorm i år, det är hårt packad drivsnö och takskottarna har inte räckt till. Vi jobbar så snabbt vi kan, men vi kan ju tyvärr inte klona oss, säger Birgit Edin, vid Farmartjänst Härnösand, till ATL.

Birgit Edin, takskottare på Farmartjänst i Härnösand.
Birgit Edin, takskottare på Farmartjänst i Härnösand. FOTO: BRGIT EDIN/PRIVAT

Birgit Edin har fått många telefonsamtal från oroliga lantbrukare, och de långa väntetiderna har inte direkt lugnat dem. Samtidigt har firman försökt prioritera, berättar Birgit Edin.

"Har nog legat sömnlösa"

– De lantbrukare som har djur har nog legat sömnlösa. Dels känner de vanmakt för att de av olika skäl inte kan skotta själva, men också inför den långa väntan. Samtidigt, om det är någon som bara vill ha sin carport skottad låter vi såklart lantbrukaren med 120 djur gå före.

Precis som Simon Bryne på Storsjötak tycker Birgit Edin att många väntar alldeles för länge innan de beställer snöskottning, men med den drivsnö som varit kan man inte göra så. Man måste vara ute i god tid.

– En ladugård rasade några mil härifrån och det var många får dog. När det kom ut på nyheterna fick vi många samtal från folk som ville ha takskottning. Ibland är det som att folk inte tar det på allvar och att något krävs för att de ska vakna upp.

– Som tur var har vi inte haft någon ladugård som har rasat, vi har hunnit skotta allt och det känns bra. Samtidigt är jag rädd för att vi ska få ett rejält fall av blötsnö för då blir det kritiskt igen, säger Birgit Edin.

LÄS OCKSÅ: Många kor döda i samband med takras

LÄS OCKSÅ: Han röjer vägarna fria från snö

LÄS OCKSÅ: Så långt räcker din försäkring vid snötryck…

LÄS OCKSÅ: Svårt att veta hur mycket snö taken bär

Åtta tips från proffsen:

• Arbeta aldrig ensam. Se till att det alltid finns någon på marken som har koll på dig. Och sån snabbt kan hjälpa till eller larma om du faller.

• Investera i en fallskyddssele. Att knyta ett rep runt midjan och ta sig ut på taket är inte okej. En fallskyddssele kostar inte så mycket och ger en helt annan säkerhet.

• Säkra dig med ett riktigt rep – ett rep avsedd för säkring. Om du inte vet att du har ett riktigt rep – ett säkringsrep - köp ett. Tänk på att repet är din säkerhet om du faller.

• Jobba alltid med sträckt lina – har du en sträckt lina är risken för fall minimal. Dessutom så får man stöd av sele och lina och jobbar bättre.

• Välj en stabil fästpunkt för repet. Repet som du fäster i din skyddssele ska också fästas i något stort, stabilt och tungt som inte ger vika om du faller. Tips, Välj något på marken på andra sidan av taket du tänker skotta.

• Använd inte vassa redskap för att få bort snön på taket. Det är lätt att skada taket i så fall. Då får du ett nytt och mycket större problem än snön som du just skottat bort – ett läckande tak som orsakar vattenskador.

• Börja skotta uppifrån. Vibrationerna i taket kan lätt få snö och is att lossna. Börja längst upp så rasar ingen snö och is mot dig där du står på taket.

• Se till att det är fritt under. Kolla alltid noga att inget skadas när snö och is faller ner från taket.

Källa: C2 Training Center som har många års erfarenhet av utrustning, utbildning och arbeten på hög höjd.