Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars

  300 grisar räddade efter takras

  UPPDATERAD

  Ett tak till ett svinstall utanför Skellefteå rasade in under måndagskvällen. Flera hundra grisar blev instängda.

  Bild 1/2 FOTO: John Hugoson
  Bild 2/2 FOTO: John Hugoson

  Det var vid 22-tiden på måndagskvällen som taket på ett svinstall på Kågegårdens lantbruk utanför Skellefteå rasade in till följd av snötryck. I stallet fanns mellan 300 och 350 grisar som blev instängda under rasmassorna.

  Torbjörn Karlsson är en av de anställda på Kågegårdens lantbruk.

  – Vi hade en grävmaskin på gården i går morse som skulle skotta bort snön från alla stalltak. Vi hann skotta klart två av taken men sedan rasade ett annat in. Nu har vi i stället en grip som forslar bort rasmassor, säger Torbjörn Karlsson till ATL.

  ”Grisarna fryser, men är oskadda”

  Totalt nio personer arbetade intensivt med att få bort få ut alla grisar ut stallet. Två grävmaskiner fanns på plats, en med skopa som skottar bort snön och en med grip som flyttade bort rasmassorna.

  Mirakulöst nog har alla grisar klarat sig oskadda.

  – Det är helt otroligt egentligen, men alla grisar har klarat sig. De fryser lite eftersom de har fått så mycket snö på sig, men de har inga skador eftersom det rasade innertaket har lagt sig på stallinredningen, berättar Torbjörn Karlsson.

  Ingen hjälp av räddningstjänst

  På Kågegårdens lantbruk har man skött räddningsaktionen själva utan hjälp från räddningstjänsten.

  Och det är inte första gången som tak rasar in på gården. 2010 inträffade en liknande händelse, berättar gårdens VD John Hugoson.

  – Då var det ungefär samma sak som hände, mycket snö på taken och snedbelastning. I år har det snöat hela vintern och snön är tung och kompakt. Nu när taken är skottade ser det ut som att det har gått en lavin. Man får göra det bästa av situationen, säger John Hugoson till ATL.

  Under onsdagen skrev John Hugoson i ett sms till ATL: ”Det gick som en dans. Sista grisen var inne i nytt stall ett dygn efter raset. Inte en enda gris är skadad, vilket känns extra roligt”.

  LÄS OCKSÅ: Tak rasade in över fårLÄS OCKSÅ: Så långt räcker din försäkring vid snötryckLÄS OCKSÅ: LRF utfärdar varning för takras

  Till toppen