facebooktwittermail d

”Lägger ned mycket tid på att skrämma dem”

Sjön Tåkern är en favoritplats för både tranor och gäss. Men lantbrukarna i trakten är inte så glada över fåglarna som äter upp värden för tusentals kronor.

Tranorna har framför allt varit ett problem under våren, men nu har lantbrukare runt Tåkern även fått problem vid höstsådden.
Tranorna har framför allt varit ett problem under våren, men nu har lantbrukare runt Tåkern även fått problem vid höstsådden. FOTO: BO INGVAR JÖNSSON

Tusentals gäss och tranor kan stanna vid sjön Tåkern i Östergötland för att äta sig feta. En stor glädje för många fågelintresserade, men inte lika roligt för traktens lantbrukare.

Nu rapporterar P4 Östergötland att antalet fåglar har ökat dramatiskt och att det är en dyr affär att skrämma bort fåglarna. Höstsådden pågår just nu och det är en utmaning för lantbrukarna att säkra åkrarna mot hungriga fåglar.

Tidskrävande att skrämma fågel

– Normala år är det värst på våren. Totalt sett på ett år lägger vi ned väldigt mycket tid på att försöka skrämma dem, säger lantbrukare Hans-Erik Lorin till P4 Östergötland.

Länsstyrelsen har odlat upp särskilda åkrar där det är fritt fram för de svultna fåglarna att frossa så att de inte ska ge sig på lantbrukarnas grödor. Länsstyrelsen försöker också skrämma fåglarna med knallskott, uppblåsbara skrämmor och andra metoder.

– Det har funkat bra. Det tar bort mycket fågel som gör skada i fält annars, säger John Widegren.

LÄS MER: John står maktlös inför fåglarna

LÄS OCKSÅ: Fem tranor får skjutas

PREMIUM: Så skrämmer du tranorna på flykten

PREMIUM: Ständigt på jakt efter hungriga svin