Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2017

  Tips från experten: Så skrämmer du tranorna

  Tranor är ett återkommande problem för lantbrukare. Men det finns sätt att skrämma bort fåglarna på. Per-Erik Björkens, skrämselkonsulent på Länsstyrelsen Dalarna, delar här med sig av sina tips.

   Carl-Johan Wedin i Sörbo upptäckte trampskador efter tranor i sin åker i slutet av sommaren. Skrämselkonsulenten Per-Erik Björkens var snabbt på plats och satte upp en gasolkanon, som hittills har hållit fåglarna borta.
  Bild 1/3 Carl-Johan Wedin i Sörbo upptäckte trampskador efter tranor i sin åker i slutet av sommaren. Skrämselkonsulenten Per-Erik Björkens var snabbt på plats och satte upp en gasolkanon, som hittills har hållit fåglarna borta. FOTO: Karin Jansson
   Ljud, ljus, blixtrar och rörelser skrämmer fåglar. Det bästa är en kombination, till exempel roterande speglar med blixtrar.
  Bild 2/3 Ljud, ljus, blixtrar och rörelser skrämmer fåglar. Det bästa är en kombination, till exempel roterande speglar med blixtrar. FOTO: Karin Jansson
   Hulken är Länsstyrelsen Dalarnas dyraste skrämma - och den mest effektiva. Den blåser upp och avger ett högt läte i intervaller.
  Bild 3/3 Hulken är Länsstyrelsen Dalarnas dyraste skrämma - och den mest effektiva. Den blåser upp och avger ett högt läte i intervaller. FOTO: Karin Jansson

  Tranorna är ett stort problem i Dalarna, framför allt kring sjön Hovran i Hedemora.

  – Blixtar, skottljud och ljus är det som är mest effektivt, men det gäller att hela tiden rotera grejerna så att fåglarna inte vänjer sig, sammanfattar han.

  Problemen överväger

  Varje år lockas stora skaror av fågelskådare till de fågelrika våtmarkerna kring sjön Hovran i Hedemora. För Carl-Johan Wedin i Sörbo, vars mark angränsar till Hovranområdet, innebär de hundratals tranorna som landar varje vår och höst mer bekymmer än nöje.

  – Jag tycker att det är en mäktig naturupplevelse att se en hel flock tranor lyfta från marken samtidigt, men för mig överväger problemen. Förutom att de kan trampa sönder stora delar av höstsådden så har vi all avföring på vallarna, som kan leda till bakterieutveckling i ensilaget. En annan faktor är att fåglarna sprider flyghavre med avföringen, sammanfattar Carl-Johan Wedin, som skulle önska en allmän skyddsjakt på tranor.

  LÄS MER: John står maktlös inför tranorna

  Hundratals

  – Problemet har kommit de senaste tio åren, tidigare år kunde vi ha ett par tranor som landade här men nu är det ju hundratals. Det måste ju betyda att populationen är för stor, menar han.

  Länsstyrelsen har tidigare beviljat skyddsjakt på tranor i området. För tre år sedan fälldes en trana på en grannfastighet.

  – Det hade en avskräckande effekt för det var väldigt lugnt på den åkern efter det, säger fågelskrämskonsulenten Per-Erik Björkens.

  Mest effektiva skrämselmetoderna

  I år har han satt upp en gasolkanon på en av Carl-Johan Wedins åkrar efter att en tranflock siktats där. Kanonen ger ifrån sig ett smällande ljud i intervaller.

  LÄS MER: Lantbrukare får skjuta potatissugna tranor

  – Mitt jobb handlar om att hitta de mest effektiva skrämselmetoderna i förhållande till kostnaden och att de ska vara så lite i vägen som möjligt, säger Per-Erik Björkens.

  Det har hänt att han har varit ute och skjutit nyårsraketer för att skrämma bort hungriga svanar ur rapsåkrar, men mest försöker han jobba förebyggande.

  – Det gäller att ligga steget före för det kan gå väldigt fort. Man brukar säga att en tranfot motsvarar storlek 38 i skor och om en hel flock landar på en åker blir den ju nedtrampad på nolltid.

  Stora problem

  Förutom i Hedemora så är det också problem med fåglar i Dala-Järna i Västerdalarna, där flera potatisbönder haft stora problem med både tranor och svanar.

  PREMIUM: Osäker fågelrapport stoppade skördaren

  Utöver gasolkanonerna använder Länsstyrelsens skrämselkonsulenter också masonitgubbar, heliumballonger, pyramidspeglar, trottoarpratare med speglar och fågelmotiv, knallskott och plastsäckar på pinnar. Dyrast – och troligen också mest effektivt, är ”Hulken” – en batteridriven plastgubbe som flyger upp och larmar i intervaller.

  – Men det viktigaste är nästan att flytta runt grejerna, fåglarna är smarta och vänjer sig fort, konstaterar Per-Erik Björkens.

  LÄS MER:

  Fakta: Västerbotten betalar mest

  Ersättningar för markskador orsakade av fågel (2015)

  Skador orsakade av tranor inom parentes.

  Källa: Viltskadecenter/SLU

  Västerbotten: 816000 kronor

  Gotland: 799000 kronor

  Skåne: 504000 kronor

  Västra Götaland: 421000 kronor

  Dalarna: 380000 kronor

  Uppsala: 279000 kronor

  Västmanland: 232000 kronor

  Värmland: 219000 kronor

  Kalmar: 206000 kronor

  Östergötland: 168000 kronor

  Jönköping: 128000 kronor

  Norrbotten: 124000 kronor

  Örebro: 90000 kronor

  Kronoberg: 65000 kronor

  Södermanland: 58000 kronor

  Västernorrland: 28000 kronor

  Jämtland: 15000 kronor

  Gävleborg: 5000 kronor

  Blekinge: 0 kronor

  Stockholm: 0 kronor

  Halland: 0 kronor

  Den största ersättningen har betalats ut för markskador orsakade av tranor, därefter olika gåsarter. Stört ersättning för olika gåsarter sammanlagt betalades ut i Gotlands län.

  Skrämselarsenal

  * Gasolkanoner – ger ifrån sig ett smällande ljud i intervaller

  * Heliumballonger – Reflekterar ljus och skrämmer bort fåglar som är på väg att landa

  * Pyramidspeglar – Reflekterar ljus vilket stör fåglarnas ögon

  * Trottoarpratare med rovfågelmotiv – Reflekterar ljus och skrämmer med fågelmotiven

  * Hulken – Larmar med ett högt ljud och rör sig

  * Knallskott och raketer – Akuta åtgärder

  Vad kan man göra själv?

  ”Bygg en fågelskrämma på pinne av plastsäckar eller masonitskivor, linda in den med reflekterande tejp och placera ut den i åkern. Flytta på den kontinuerligt. En annan sak man kan göra är att hänga upp CD-skivor på skrämman, det reflekterar också ljus” tipsar Per-Erik Björkens

  Relaterade artiklar

  Till toppen