facebooktwittermail

Köttätandet ökar inte längre

Suget efter att äta mer kött har stannat av under 2010-talet - samtidigt köper svenskarna allt mer förädlad mat.

Mattrenderna kommer och går - och nu har Jordbruksverket tagit reda på hur konsumtionsmönstren i Sverige har förändrats mellan 1980 och 2016.

Mycket har hänt, inte minst när det gäller köttätandet som inte längre ökar. Sedan år 2010 har totalkonsumtionen av kött i stort sett varit oförändrad.

Svenskar gillar kött - men konsumtionen ökar inte längre.
Svenskar gillar kött - men konsumtionen ökar inte längre. FOTO: MEDIAPHOTOS

Svenskarnas köttkonsumtion har legat stadigt mellan 86-88 kilo per person och år i sex år nu. Jordbruksverket räknar på totalkonsumtionen, det vill säga köttråvaran inklusive ben.

Fått smak för förädlade livsmedel

En annan tydlig trend är att allt mer förädlade produkter äts. Den direkta konsumtionen av strö- och bitsocker har minskat kraftigt under mätperioden - samtidigt som sötsugna svenskar stoppar i sig mer socker i form av choklad, godis, läsk och cider.

Samma utvecklingsmönster ser man när det gäller potatisprodukter, bröd och spannmålsprodukter samt mejeriprodukter.

Vi äter mer glass, godis och sötsaker nu, men också mycket mer protein - vilket ligger bakom det ökade energiintaget.
Vi äter mer glass, godis och sötsaker nu, men också mycket mer protein - vilket ligger bakom det ökade energiintaget. FOTO: GMVOZD

Äter allt mer kalorier

Aptiten har heller inte minskat - tvärtom äter vi dagligen nästan 200 kalorier mer per person än vi gjorde år 1980. Ett större proteinintag är den viktigaste orsaken, enligt Jordbruksverket. På de åren har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 38 procent.

LÄS OCKSÅ: Kurvorna uppåt för ny vindkraft

LÄS MER: Här har folk krockat med vildsvin

PREMIUM: Debatt: Ge skogsägarna mer frihet