facebooktwittermail d

”Koldioxid vid slakt är inte god djuromsorg”

Det är inte försvarbart att bedöva med koldioxid för att kunna slakta fler grisar på snabbare tid, skriver Anna Berggren och Hans Boström.

FOTO: ISTOCK

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Sverige strävar efter att ha världens bästa djurskydd. Vi bönder kämpar med lagar och regler som ska efterföljas och det kommer ständigt nya. I dessa tider, när det är en stor mediebevakning och ett vegetariskt/veganskt/djuretiskt tryck på att vi inte ska äta kött, är det svårt att ta upp ett debattämne som ytterligare kan späda på antiköttpropagandan.

De flesta bönder vill och kan vara goda djurägare och föder upp djuren på ett sätt som vi i Sverige kan vara stolta över. En negativ aspekt av bondelivet är att djuren ska avlivas, men det ska då göras så skonsamt som möjligt. Den bedövning med koldioxid före avlivning, som är godkänd för grisar och höns, är en metod som bör ersättas av något annat.

Det är inte böndernas fel att den finns. Handeln driver oss till att producera billigare och snabbare och detta påverkar slutpriset på produkten.

Det går inte att producera djuretiskt hela vägen till butiken om fläskfilén kostar 49:90 kronor kilot. Det är inte försvarbart med bedövning med koldioxid för att kunna slakta fler grisar på snabbare tid.

Vad kan vi göra? Det finns bedövningsmetoder som är mer humana och vi kan kräva dessa metoder i slakten. Det finns slakterier som jobbar med stressfri slakt.

Se och lär och låt oss få fler småskaliga slakterier med mer humana regelsystem och kontroller, så att vi kan äta vårt svenska kött med gott samvete i framtiden. Låt också de småskaliga slakterierna spridas runt om i landet, så att fler kan bli bönder. Detta ger oss en mångfald och aktivitet i alla landsdelar.

För Landsbygdspartiet oberoende

Anna Berggren

Lantbrukare, Nora

Hans Boström

Veterinär, Hallen, Jämtland