facebooktwittermail d

Jordbruksdelen oförändrad i nytt budgetförslag

Det senaste budet om EU:s långtidsbudget rör inte jordbruksstöden.

Charles Michel, Rådets belgiska ordförande, presenterade sitt senaste kompromissförslag fredagen den 10 juli.
Charles Michel, Rådets belgiska ordförande, presenterade sitt senaste kompromissförslag fredagen den 10 juli. FOTO: DARIO PIGNATELLI

I sitt kompromissförslag för EU:s nästa långtidsbudget och ett coronaåterhämtningspaket följde Charles Michel, ordförande i Rådet, EU-kommissionens senaste förslag när det gäller jordbruksdelen. Den totala budgeten är något mindre än tidigare förslag, och de rabatter som de största nettoinbetalarna, som Sverige, har haft behålls. Gissningsvis hoppas Charles Michel att detta ska göra de mest budgetrestriktiva länderna mer vänligt inställda inför veckans toppmöte.

Att jordbruksbudgeten inte skärs ner mer är dock fortfarande en stötesten för den svenska regeringen.

Klockan tickar

Långtidsbudgeten är huvudämnet för toppmötet med medlemsländernas regeringschefer som börjar på fredag. Ett beslut om långtidsbudgeten kräver enhällighet. När medlemsländerna är överens måste budgeten godkännas av EU-parlamentet som kan säga ja eller nej till den, men inte ändra i innehållet. Den gällande sjuåriga budgeten går ut vid årsskiftet.

Påverkar reformarbetet

Vad resultatet av budgetförhandlingarna blir, och när det är klart, påverkar arbetet med reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det lär inte fattas några slutgiltiga beslut om nästa stödsystem innan alla inblandade vet vilka resurser som finns tillgängliga. Reformen är redan försenad, och förhandlingarna om vad som ska gälla under övergångsperioden efter att rådande stödprogram går ut den första januari 2021 är också beroende av hur den nya långtidsbudgeten ser ut.