Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juni 2020

  Tyskland siktar på Cap-enighet i oktober

  Medlemsländerna ska ha kommit överens om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Cap, till början av hösten, hoppas Rådets nya ordförandeland.

   Tyskland hoppas kunna starta Cap-förhandlingarna i oktober.
  Tyskland hoppas kunna starta Cap-förhandlingarna i oktober. FOTO: Ann Lindén

  I morgon, den första juli, tar Tyskland över som ordförande i EU-ländernas ministerråd. Vid det sista jordbruksministermötet före halvårsskiftet presenterade landets jordbruksminister, Julia Klöckner, den tidsplan hon har för reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap.

  Siktet är ställt på oktober för en generell överenskommelse medlemsländerna emellan. Den blir utgångspunkten för förhandlingar om en jordbrukspolitisk reform med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Även EU-parlamentet har satt oktober som då det som tidigast är möjligt att klubba en förhandlingsposition.

  Julia Klöckners inlägg kom efter en nära tre timmar lång runda där alla medlemsländer redogjorde för sina åsikter om reformförslagen.

  – Det är tydligt att vi fortfarande har mycket arbete framför oss. Våra lantbrukare behöver ett pålitligt ramverk för att kunna planera för framtiden, så det brådskar att komma vidare med antagandet av den nya jordbrukspolitiken, konstaterade den tyska jordbruksministern vid mötet som hölls via videolänk.

  Klart i dag?

  Det råder bland annat fortfarande delade meningar om omfattningen på miljö- och klimatåtgärder, i vilken utsträckning stöd kopplade till specifik produktion ska tillåtas och vilka undantag som ska gälla för småbrukare.

  I dag, tisdag, hålls det tredje förhandlingstillfället om vilka regler som ska gälla i väntan på att den nya jordbrukspolitiken är redo att sjösättas. Marija Vuckovic, jordbruksminister i avgående ordförandelandet Kroatien, tror att förhandlingarna kan avslutas under hennes mandat.

  – Vi hoppas, och tror, att vi kan ha en överenskommelse om allt utom de delar som är kopplade till långtidsbudgeten.

  Fortfarande oenighet

  Ett toppmöte om långtidsbudgeten ska hållas den 17 och 18 juli. Men vid måndagens jordbruksministermöte stod det klart att det inte bara är frågan om pengar som ligger i vägen för att medlemsländerna i Rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen ska komma överens om övergångsreglerna. De två förstnämnda institutionerna anser att reformen nu är så försenad att det krävs en tvåårig övergångsperiod för att ge tid åt både den politiska processen, och de förberedelser som varje medlemsland måste göra för att kunna tillämpa den nya politiken. Men EU-kommissionen håller fast vid sin ursprungliga position.

  – Ett år borde räcka, sa jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski vid mötet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen