facebooktwittermail

Jordbruket får egen vädertjänst

SMHI och LRF Media slår sina påsar i hop och lanserar sajten Grönt Väder, med särskilt fokus på tjänster till jordbruket.

SMHI och LRF Media samarbetar på Väder.se
SMHI och LRF Media samarbetar på Väder.se

Vad som är bra väder beror på vem man frågar. Men tillförlitliga väderprognoser vill alla ha. Nu tar SMHI och LRF Media fram en ny vädertjänst med väderprognoser och fördjupningar anpassade för de gröna näringarna.

– Lantbruket blir allt mer digitaliserat och gårdsunika vädertjänster kan addera stort värde och nytta för det svenska lantbruket. Tillsammans med LRF Media och deras kännedom om de gröna näringarna kan vi utveckla mer kvalificerade vädertjänster som verkligen gör skillnad för en specifik målgrupp, som till exempel lantbrukarna, säger Ulrika Berner, säljansvarig, SMHI, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Majsskörd i blötaste laget

Grönt väder ersätter Lantbruksväder

På Väder.se samarbetar nu SMHI:s väderredaktion med LRF Media. Den nya tjänsten Grönt väder, som har en egen flik på sajten, ska på sikt ersätta SMHIs Lantbruksväder.

Bland annat finns en radarkarta som visar nederbörd varje kvart och prognoser för två timmar framåt. Dessutom blir det fördjupande väderartiklar, veckovisa väderfilmer och mycket annat.

LÄS MER: För blött för att sprida - och snart säger lagen stopp

– Den nya prognostjänsten för radarkartan är helt ny och det tillsammans med det redaktionella innehållet och de olika väderkällorna gör Grönt väder till en unik vädertjänst. Här finns en enorm potential att utveckla tjänster som kan vara till nytta för lantbrukare, säger Frida Jonson, som lämnar jobbet som digital strateg på ATL för att bli sajtansvarig för Väder.se.

I dag finns Väder.se som sajt - och lanseras som app i vinter.

LÄS OCKSÅ: Extremt regnig höst försvårar avverkningen