Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2017

  Här skördas majs i sjöblöt åker

  Mattias Wahlström och hans kolleger, skördade majs på Öland, trots att åkern stod under vatten.

  Det krävdes dubbla traktorer för att få lasten från åkern och ur leran. Ett av ekipagen körde fast och man var tvungen att lasta ur majsen med skopa innan det kunde dras loss.

   Mer som ett risfält än ett majsfält. Det hade regnat ymnigt, men mer nederbörd var på väg, så man skördade ändå.
  Mer som ett risfält än ett majsfält. Det hade regnat ymnigt, men mer nederbörd var på väg, så man skördade ändå. FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  Mattias Wahlström driver Wahlströms Mjölk & Maskin, som hade fått uppdraget att skörda majs på Öland. Den senaste tidens nederbörd hade gjort fälten vattensjuka, men det fanns ingen möjlighet att vänta in bättre väder.

   Ordentligt fastkört i leran och med slagsida. Majsen fick lastas ur släpet med skopa för att man skulle kunna dra loss ekipaget.
  Ordentligt fastkört i leran och med slagsida. Majsen fick lastas ur släpet med skopa för att man skulle kunna dra loss ekipaget. FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  – Det var inte så mycket att välja på, bonden hade mycket majs kvar ute på åkrarna, det hade regnat i flera dagar och mer regn var på väg, så vi vågade inte vänta, säger han till ATL.

  FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  Fick in skörden

  Trots vätan gick arbetet över förväntan.

  – 99 procent fick vi skördat, säger han.

  Flera ekipage stod på åkern och kunde inte arbeta, så en av majshackförarna bestämde sig för att filma arbetet.

  FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  – Nu har de ”lite” spår i fältet som de får jobba med innan vårsådden, men det var så blött i marken att det nästan gick igen när vi kört förbi, säger han.

  FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  Arbetet skedde nära vägen och ett stort antal bilister stannade för att titta på den blöta skörden. Man kan ju undra hur kvaliteten på fodret blev när det var så blött.

  – Det blev jättefint, inget fel på det alls, säger Mattias Wahlström.

  FOTO: Wahlströms Mjölk & Maskin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen