Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 11 juni 2018

  Metoo lever vidare - rapport samlar alla

  Mer än ett halvår har gått sedan metoo-rörelsen svepte fram över Sverige. Tre upprop berörde de gröna näringarna. Nu samlas vittnesmålen i en egen skrift.

   – Sexismen kostar för hela branschen. Det finns unga kvinnor som verkligen brinner för att jobba i det gröna näringslivet men som inte vill vara kvar. Man slutar eller känner sig inte välkommen i kulturen, säger Petra Pilawa, ansvarig för LRF:s jämställdhetsakademi.
  – Sexismen kostar för hela branschen. Det finns unga kvinnor som verkligen brinner för att jobba i det gröna näringslivet men som inte vill vara kvar. Man slutar eller känner sig inte välkommen i kulturen, säger Petra Pilawa, ansvarig för LRF:s jämställdhetsakademi.

  Minns du upproren #Slutavverkat #Skiljagnarnafrånvetet och #Vi sparkar bakut? Under hösten samlade dessa ett stort antal ögonvittnesskildringar från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp inom lantbruket, skogsbruket och hästnäringen.

  Nu har LRF:s Jämställdhetsakademi samlat berättelserna i en egen metoo-rapport som ska skickas till alla regionförbund. Höstens upprop får inte falla i glömska, säger Petra Pilawa, ansvarig för LRF:s jämställdhetsakademi.

  Redan i vintras lämnade initiativtagarna från #Skiljagnarnafrånvetet över sina vittnesmål till LRF. Nu är alltså texterna från alla tre uppropen med i LRF:s egen rapport.

  – Det är viktigt att hålla liv i frågan. Det är ett sätt att se till att detta fortsätter att diskuteras för problemen är kvar, säger Petra Pilawa,

  Många berättelser handlar om sexuella anspelningar på arbetsplatser, flera kommer även från olika lantbruksutbildningar och SLU, något ATL tidigare rapporterat om.

  – Det är extra sorgligt och visar att de här problemen inte löser sig av sig själva. En del har sagt att det är en generationsfråga och att den yngre generationen inte har det problemet. Men det stämmer inte.

  Den senaste tiden har delar av metoo-rörelsen anklagats för att ha uppmuntrat till näthat och för att offentliga personer har hängts ut. Det har inte skett i de gröna näringarnas upprop, enligt Petra Pilawa.

  – De här tre uppropen har gjorts på ett väldigt bra sätt. Inga individer har pekats ut, man har visat på kulturer och beteenden. Jag skulle inte säga att det är någon backlash när det gäller #metoo i det gröna näringslivet. De här vittnesmålen från de gröna näringarna har chockat många.

  Hur överraskad blev du som själv arbetar med jämställdhetsfrågor inom LRF?

  – Egentligen blev jag inte överraskad, det är därför vi har startat jämställdhetsakademin. Det är högre trösklar för kvinnor än män i det gröna näringslivet.

  Ministerbesök och rundabords-samtal

  Personerna bakom uppropen har fortsatt jämställdhetsarbetet på varsina håll. Matilda von Rosen och Annika Bergman, initiativtagare från #Skiljagnarnafrånvetet har berättat om uppropet på ett möte med LRF:s alla regionordförande och de kooperativa företagens ordföranden. Från gruppen #Slutavverkat har några SLU-elever skrivit ett öppet brev till lärosätet. Det har också hållits rundabordssamtal med Sven-Erik Bucht.

  – Jag är full av beundran för de här individerna. De har lyckats sätta frågan på agendan på ett fantastiskt sätt, säger Petra Pilawa.

  LRF anordnade ett ”metoo-seminarium” i mitten av maj för att diskutera vilka åtgärder som kan göras inom branschen, vad som gjorts hittills och vad som krävs framöver. Det var också då som metoo-rapporten presenterades.

  Under LRF:s riksförbundsstämma delades den ut till alla besökare. Även politikerna Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S), som gästade stämman, fick varsitt exemplar.

  Varför skickas inte rapporten ut till alla LRF-medlemmar?

  – Den finns att ladda ner för alla våra medlemmar och andra. Vi skickar ut den till LRF:s regionkontor och regionordförande. Vi uppmanar också att man ska lyfta detta i LRF:s lokalavdelningar och på andra håll i det gröna näringslivet. Det är en fråga som inte är löst. Vi måste fortsätta tala om kulturer och ledarskap.

  Några berättelser från uppropen i de gröna näringarna:

  ”Min arbetsgivare gör sig ofta ärende in i omklädningsrummet när jag byter om. Först trodde jag det var rena tillfälligheter men det är det inte. Jag har sagt ifrån men han bara skrattar. Nu klär jag om hemma istället. Min bil luktar gris men det är det värt.”

  ”På gymnasiet, inriktning lantbruk, ensam tjej i klassen. Många kommentarer ”Du är inte lika duktig som oss på att köra maskiner för du är tjej.”

  ”På en personalfika för ett tag sen sa en arbetskamrat att jag var hans ultimata runkobjekt.”

  Här finns rapporten att läsa digithttps://www.lrf.se/jamstalldhetsakademin/metooalt.

  LÄS OCKSÅ: Många skrev under #SkiljagnarnafrånvetetLÄS OCKSÅ: Hästsportens #metoo-upprop samlade många berättelserLÄS OCKSÅ: ”Det finns lantbrukare jag fasar för att besöka”

  Relaterade artiklar

  Till toppen