Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 16 januari 2018

  De tar stallet från dåtid till framtid

  Det nuvarande stallet är i dåligt skick med bristande arbetsmiljö. Nu ska Tenhults naturbruksgymnasium i Småland bygga nytt - med sikte att bli en toppmodern anläggning.

  Att hästnäringen har ett och annat att lära av lantbruket, när det gäller att använda ny teknik i stallarna är ingen hemlighet, men Tenhult tar ett rejält kliv rakt in i framtiden.

  – Det här beskedet togs emot med tårta! Vi har processat detta under ett och ett halvt år och vi är naturligtvis jätteglada, säger skolans verksamhetschef Ola Lundmark till ATL.

  Skolans hästanläggning består i dag av stall, hagar, rid- och körhus, paddock och travslinga. Men stallbyggnaden är en ombyggd gammal ladugård som är i dåligt skick med avlopp och ledningar som fryser på vintern.

  Arbetsmiljön brister för personal och elever, enligt gymnasieskolan. Men nu ska det gamla stallet bort, vilket Tidningen Ridsport var först att rapportera om. Region Jönköping har beslutat att investera 28 miljoner kronor till satsningen. Skolan ska därefter betala hyra som betalning.

   Tenhults lantbruksgymnasium har haft en hästinriktning sedan 1991. I dagsläget är cirka 75 elever inskrivna. Nu ska anläggningen få ett nytt stall för 28 miljoner kronor.
  Tenhults lantbruksgymnasium har haft en hästinriktning sedan 1991. I dagsläget är cirka 75 elever inskrivna. Nu ska anläggningen få ett nytt stall för 28 miljoner kronor. FOTO: Bild: Tenhults naturbruksgymnasium

  Skötselhus förutom stall

  Det nya stallet ska utrustas med moderna lösningar, som effektivare system för utgödsling och utfodring. Inspirationen har hämtats från både moderna tävlingsstall och moderna lantbruk, bland annat inredningar för nötkreatursuppfödning.

  – Inom lantbruket har man kommit mycket längre än i hästnäringen. Vi ska ha en utgödslingsanläggning med kulvertar under stallet så att man kan mocka från varje box. Vi satsar också på foderbord med rälshängda vagnar, säger Ola Lundmark.

  Bredvid stallet ska uppvärmda skötselhus byggas, där hästar görs i ordning för körning och ridning. Där ska också vissa lektioner i hästlära hållas.

   Ritningen är ett förslag på ombyggnaden. Går allt som det ska är det nya stallet färdigt i slutet av nästa år.
  Ritningen är ett förslag på ombyggnaden. Går allt som det ska är det nya stallet färdigt i slutet av nästa år. FOTO: Ritning från Region Jönköping

  Stallas upp i ridhuset

  Innan första spadtaget tas måste det nuvarande stallet rivas. Hästarna stallas upp i ridhuset under byggtiden. Går allt enligt planerna rivs det nuvarande stallet i slutet av april och det nya står klart innan nästa år är slut.

  – De moderna lösningarna kommer att spara jättemycket arbete för oss. Vi måste främja en god arbetsmiljö för alla som håller på med hästar. Det finns viktigare saker att lägga sin tid på än att bära foder för hand och köra tunga skottkärror.

  LÄS OCKSÅ: Metadon effektivt till hästLÄS OCKSÅ: Inspektör måste avveckla hästverksamhetLÄS OCKSÅ: Stallet brann ner – får ingen hjälpLÄS MER: Deras hjärtan klappar för ardennernPREMIUM: Här finns billig åkermark

  Relaterade artiklar

  Till toppen