facebooktwittermail

Åklagaren: ”Någon varg har aldrig skjutits”

Efter att ha lyssnat på telefonavlyssningen i sina privata hörlurar har åklagaren i jakthärvan i Västmanland ändrat uppfattning. Det sköts ingen varg den 26 oktober i fjol.

Efter att ha lyssnat på telefonavlyssningen med bättre hörlurar tror åklagare Lars Magnusson inte längre att det dödades någon varg den 26 oktober. Men misstankarna mot industriledaren om jaktbrott kvarstår ändå. (Arkivbild)
Efter att ha lyssnat på telefonavlyssningen med bättre hörlurar tror åklagare Lars Magnusson inte längre att det dödades någon varg den 26 oktober. Men misstankarna mot industriledaren om jaktbrott kvarstår ändå. (Arkivbild) FOTO: CECILIA PERSSON

Det var den misstänkta tjuvjakten på en varg som drog i gång polisingripandena i det som kallats jakthärvan Västmanland i oktober i fjol. Sammanlagt häktades fem män, varav en välkänd industriledare för en miljardkoncern. Industriledaren satt i häkte i en månad och dessutom beslagtog polisen en mängd av hans personliga tillhörigheter, som kläder, dator, jaktvapen med mera.

Anledningen till polisens tillslag den 26 oktober var den hemliga avlyssning som de hade av industriledarens telefon. Ett samtal mellan industriledaren och hans syster tolkades som att industriledaren hade skjutit en varg.

Men nu har kammaråklagare Lars Magnusson, som leder förundersökningen, omvärderat det beviset.

Privata hörlurar

– Jag har lyssnat på bandinspelningen igen med mina privata hörlurar, som är sådana där som popartister har, och då framgår det att någon varg aldrig skjutits, säger Lars Magnusson till tidningen Svensk Jakt.

Tidigare har han baserat sin uppfattning på polisens utskrifter.

– I den utskrift som jag fått från polisen står det på vissa ställen ”ohörbart” men när jag lyssnar med mina privata hörlurar så går det att höra vad som sägs. Sådana hörlurar skulle polisen ha, säger Lars Magnusson.

Vapenbeslag hävs

Lars Magnussons nya uppfattning innebar också att Svea Hovrätt hävde beslaget av industriledarens vapen den 27 juni. Men dagen därpå omhändertogs de i stället av Polisregion Bergslagen.

– Det är en ganska vanlig åtgärd, det ser nästan alltid ut så här. Om det finns misstanke om att det kan bli en fällande dom omhändertas beslagtagna vapen i avvaktan på ett eventuellt återkallande, säger Alfred Norman Brandt, jurist och tillförordnad gruppchef vid Polisregion Bergslagen till ATL.

Han betonar också skillnaden mellan beslag och omhändertagande, där omhändertagande är en interrim åtgärd som det inte går att ta beslut om medan vapnen är under beslag.

Beror på uppsåtet

Industriledarens advokat, Sven Severin, säger till Svensk Jakt att han ska överklaga omhändertagandet av vapnen. Han har tidigare också överklagat beslaget av vapnen, polisanmält åklagare Lars Magnusson för tjänstefel vid användningen av elektronisk avlyssning samt krävt att få höra banden från telefonavlyssningen.

Lars Magnusson understryker att industriledaren fortfarande är misstänkt för jaktbrott den 26 oktober i fjol, och säger att något djur inte behöver dödas för att det ska vara ett jaktbrott, utan att det beror på uppsåtet.

Bakslag för åklagaren

Omvärderingen av telefonavlyssningen är ett i raden av bakslag för åklagarens bevisföring. Det huvudvittne som var källa till många av misstankarna har redan tidigare tagit tillbaka hela sitt vittnesmål och även medgett att hon förfalskat bevis, rapporterar bland annat Aftonbladet. Som förklaring till de felaktiga uppgifterna anger hon psykisk obalans.

Polisen hade också beslagtagit aska från en panna vid en av industriledarens produktionsanläggningar eftersom det fanns misstankar om att en varg skulle ha bränts upp i pannan. Men vid analysen av askan hittades inga spår av varg, uppger Expressen.