Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 januari 2019

  Jakthärvan: Detta har hänt

  Senast den 21 mars måste åklagare Lars Magnusson ha väckt åtal i den så kallade jakthärvan. Här sammanfattar ATL några av utredningens många turer.

  FOTO: FELIX ANDRE SKULSTAD

  Den 26 oktober häktades fem män, däribland en känd industriledare, misstänkta för illegal jakt på bland annat varg. Bakom polisens razzia låg en längre tids spaning och telefonavlyssning av de misstänktas telefoner.

  Industriledaren satt frihetsberövad och isolerad i 31 dygn och polisen undersökte bland annat en värmepanna på en av hans anläggningar, där de misstänkte att skjutna vargar hade eldats upp. Inga benrester hittades dock, uppgav åklagare Lars Magnusson till Expressen. Till samma tidning sa han även att uppgifter om de misstänkta brotten kommit från ”en mun”.

  Vittne hoppar av

  I ett Facebookinlägg har industriledaren senare pekat ut den hemliga uppgiftslämnaren som en närstående till en av de fem misstänkta männen. Enligt Jaktjournalen har nu denna källa i ett personligt brev till åklagare Lars Magnusson skrivit följande: ”Jag kommer inte medverka i några ytterligare förhör och jag kommer, vid en eventuell rättegång, utnyttja min rätt att inte vittna”.

  Kammaråklagare Lars Magnusson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

  – Jag kommenterar inte vad någon har sagt – eller inte sagt – i utredningen, säger Lars Magnusson till ATL.

  ”Ett bakslag”

  För industrimannens advokat Sven Severin kommer uppgifterna lägligt.

  – Rimligtvis är det här ett bakslag för åklagaren. Vi har ju inte insyn i utredningen, men så vitt jag kan förstå är de här uppgifterna grundbulten i de misstankar som finns, säger han till ATL.

  I Sverige råder vittnesplikt, vilket innebär att man är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Det gäller dock inte för personer som är närstående till en åtalad person, vilket alltså uppges vara fallet här.

  – Jag tycker att det är en ganska drastisk förändring. Nu vet jag inte om det bara är så att den här källan inte vill medverka fortsättningsvis eller om det innebär att källan har ändrat eller tagit tillbaka sina uppgifter, säger advokat Sven Severin.

  ATL har utan framgång sökt vittnet i fråga.

  Åklagaren polisanmäld

  En pikant detalj i sammanhanget är att industriledaren via sin advokat Sven Severin strax före jul polisanmälde åklagare Lars Magnusson för tjänstefel, eftersom han menar att det misstänkta brottet inte är tillräckligt grovt för att motivera en så pass integritetskränkande åtgärd som telefonavlyssning. Den springande punkten som överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö nu ska ställning till är om den så kallade straffvärdesventilen kan tillämpas i detta fall – det vill säga om det är rimligt att vänta sig att brottet som de som telefonavlyssnades misstänks för ska ge minst två års fängelse.

  – Jag kan konstatera att det inte finns någon dom i Sverige någonsin där någon har dömts för grovt jaktbrott till en dom som överstiger två års fängelse. Det innebär, menar jag, att det här är en begäran som aldrig skulle ha lämnats in till tingsrätten, för det finns inte en grund för att få ett sådant tillstånd, säger advokat Sven Severin.

  Tror du att polisanmälan har någon påverkan på den övriga processen?

  – Nej, den lever sitt eget liv. I den mån det sedan inleds en förundersökning mot den här åklagaren är det möjligt att det kan få konsekvenser, det vet inte jag, säger Sven Severin.

  Påverkar inte utredningen

  Åklagare Lars Magnusson säger till ATL att anmälan om tjänstefel inte påverkar utredningen ”ett dugg”.

  – Jag har inte blivit delgiven misstanke, jag har inte sett anmälan – jag vet inte vad det handlar om egentligen, säger Lars Magnusson.

  Blir det något åtal mot industrimannen och de övriga misstänkta måste ett sådant väckas senast den 21 mars 2019.

  Relaterade artiklar

  Till toppen