facebooktwittermail

Illegal slakt allt vanligare i Skåne

Nu kommer flera larm om ökad svartslakt i Skåne. När djurskyddsreglerna hårdnat och djur inte blir godkända för laglig slakt tar en del lantbrukare till illegal slakt för att undvika en ekonomisk smäll, rapporterar

Hårdare djurskyddsregler har gjort att en del djur inte blir godkända för slakt. Då använder sig en ökad andel av svartslakt. Arkivbild.
Hårdare djurskyddsregler har gjort att en del djur inte blir godkända för slakt. Då använder sig en ökad andel av svartslakt. Arkivbild. FOTO: HASSE HOLMBERG / TT

Flera slakterier som inte är registrerade har upptäckts de senare åren, enligt Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne.

– Vi ser ju självklart tecken på att det bedrivs illegals slakt. Vi hittar kadaverrester, vi hittar saker på ställen där de inte ska finnas, säger han till radion.

Enligt länsstyrelsen ökar svartslakt av grisar som slaktas inför jul. Köttet är inte kontrollerat, något som kan öka risken för spridning av sjukdomar.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att det finns en ökning av religiöst betingad svartslakt, men det finns ingen belagd koppling mellan ökat efterfrågan och ökad svartslakt.