facebooktwittermail

Kamerasystem som guidar rätt i raderna

Nya utlovade motorsågar från Husqvarna, och ett nytt kamerasystem som guidar mer rätt i raderna. Här är veckans tekniknotiser.

Nya sågar på väg från Husqvarna.
Nya sågar på väg från Husqvarna. FOTO: HUSQVARNA

Kamerasystem som guidar rätt i raderna

Weeder Pilot är ett kamerasystem, som är konstruerat för att styra ett bearbetande redskap, som exempelvis en radhacka, så nära grödraderna som möjligt, vilket ska minska ogräsets konkurrenskraft.

Hårdvaran som utvecklas av det franska startuppbolaget Cormiers, säljs både som originalutrustning och som påbyggnadssats till redskap som har ett eget styrsystem. Liknande lösningar erbjuds sedan tidigare på redskap som Transformer VF från Horsch.

Så här såg det ut senast det begav sig.

Husqvarna utlovar nya sågar

Under nästa år utlovar Husqvarna en helt ny generation av 90-kubikare, som har tagits fram med hjälp av professionella användare. Ökad kapacitet, ergonomi och förbättrad balans är bara några av värdeorden, som tillverkaren framhäver. Mer information utlovas inom kort, men lanseringen sker först under andra halvåret nästa år. Av den nya generationen kommer en av sågarna att bli aktuell för den svenska marknaden.

Även Stihl har nyligen lanserat nya sågar, fast med storleken 66,8 kubik. Läs mer här.

Många nomineringar till Agtech Challenge

Den svenska innovationstävlingen Agtech Challenge, som drivs av Hushållningssällskapet, fick in inte mindre än 52 anmälningar innan anmälningstiden gick ut. De tävlande innovationerna speglar många olika teknikområden, bland annat inom områdena drönare och artificiell intelligens. Nu när juryarbetet tar vid är nästa steg att välja ut bidrag som uppfyller tävlingens bedömningskriterier i form av innovationer som är värdeskapande, bidrar till användarnytta och ökad hållbarhet i alla dess former.

Positiva resultat från RME-försök

Resultaten från Lantmännens och Energifabrikens försök att köra Valtratraktorer på hundra procent RME har varit positiva. I lantbruket är det i dag svårt att hitta traktorer som är typgodkända för bränslet, varför användningen har stått tillbaka. Försöken har inte visat några betydande negativa aspekter av en så hög inblandning utöver lägre effekt.