Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 juli 2019

  Ny radhacka, växtskyddsspruta och uppdaterade såmaskiner

  Regensburg, Tyskland

  När Horsch kavlade ut sina nyheter inför höstens Agritechnica-mässa låg fokus på såmaskinerna, men också på hållbarhet och ekologisk odling. Dessutom släppte företaget en ny växtskyddsspruta.

  Inför den kommande säsongen lanserar Horsch en rad nyheter på sina såmaskiner. I flesta fall rör det sig om mindre uppdateringar som ska ge en bättre bearbetning och frösättning, men också ekonomiska fördelar i form av utökad lagringskapacitet för näring och utsäde.

  På grund av embargon kan vi ännu inte avslöja alla detaljerna. Så räkna med att det kommer fler nyheter under hösten.

  Ökad såkapacitet

  Företaget riktar snabbt strålkastarljuset mot Maestro-serien, som finns i både buret och bogserat utförande.

  I den bogserade precisionssåmaskinen Maestro CV ligger fokus framför allt på möjligheten att välja mellan en central tank för utsäde och näring, i stället för individuella utsädestankar och en större tank för näring som valet tidigare har begränsats till. Om valet faller på det förstnämnda ska ekipaget kunna bära med sig 3 000 liter näring och 800 liter utsäde.

   En av de största nyheterna i precisionssåmaskinen Maestro CV är möjligheten att välja mellan en central tank för utsäde och näring, i stället för individuella utsädestankar och en större tank för näring som valet tidigare har begränsats till.
  En av de största nyheterna i precisionssåmaskinen Maestro CV är möjligheten att välja mellan en central tank för utsäde och näring, i stället för individuella utsädestankar och en större tank för näring som valet tidigare har begränsats till. FOTO: Fredrik Stork

  Maskinen har också moderniserats, enligt önskemål, för att det ska bli enklare att ändra avstånd och radantal. Radindelningen kan numera enkelt ställas om från tolv till åtta, och dessutom har såmaskinen utrustats med en ny utmatningsteknik som kallas Air Vac.

  Hos storsäljaren Focus kan kunderna i stället välja till den nya disken Turbo Edge, som ska ha klara fördelar när radavståndet är större än 25 centimeter i exempelvis raps eller bönor. Denna ska i sin tur fungera särskilt bra på hårda jordar eller jordar med mycket växtrester på ytan. För alla andra framstår dock fortfarande företagets traditionella Turbo Disc som det bästa valet, enligt Horsch.

   Med en tredje tank för exempelvis rapsutsäde kan kapaciteten hos Focus utökas med 40 procent. Maskinen får även en ny disk som kallas TurboEdge som ska ha klara fördelar när radavståndet är större än 25 centimeter i exempelvis raps eller bönor.
  Med en tredje tank för exempelvis rapsutsäde kan kapaciteten hos Focus utökas med 40 procent. Maskinen får även en ny disk som kallas TurboEdge som ska ha klara fördelar när radavståndet är större än 25 centimeter i exempelvis raps eller bönor. FOTO: Fredrik Stork

  För lantbrukare som exempelvis odlar raps, lanseras även möjligheten att välja till en extra lagringstank för utsäde på 400 liter. På så sätt kan, enligt Horsch, den totala såkapaciten hos ekipaget utökas med 40 procent om de båda huvudkärlen i stället används för växtnäring.

  Hybridodling i fokus

   Transformer VF, är Horschs nya flaggskepp inom det ekologiska sortimentet. Redskapetet navigerar själv rätt i fårorna med hjälp av kolvar, ett avancerat kamerasystem och sektionskontroll.
  Transformer VF, är Horschs nya flaggskepp inom det ekologiska sortimentet. Redskapetet navigerar själv rätt i fårorna med hjälp av kolvar, ett avancerat kamerasystem och sektionskontroll. FOTO: Fredrik Stork

  Som svar på glyfosatdebatten lade företaget också stor vikt vid den mekaniska ogräsbekämpningen, med produkter som vänder sig till både ekoodlare och hybridodlare (korsning mellan eko och konventionellt). Hit räknas bland annat det nya flaggskeppet Transformer VF, som är en radhacka som kan röra sig i sidled med hjälp av kolvar så att den ständigt ligger rätt i fårorna. Själva navigeringen styrs i det här fallet med hjälp av en kamera, där flera olika kamerasystem finns att tillgå tack vare att maskinen är fullt integrerad med Isobus.

   Med en arbetshöjd på 66 centimeter kan maskinen användas i sen bearbetning i majs.
  Med en arbetshöjd på 66 centimeter kan maskinen användas i sen bearbetning i majs. FOTO: Fredrik Stork

  Avståndet mellan marken och ramen uppgår till 66 centimeter vilket ska ge klara fördelar vid sen bearbetning i grödor som majs och sockerbetor. Redskapet kan arbeta i radavstånd från 25 till 90 centimeter, och bearbetningsdjupet ska vara enkelt att ställa in utan verktyg. Maskinen lanseras i utföranden från sex till tolv meter, och kommer att vara en av företagets huvudnyheter på Agritechnica.

   Leeb PT beskrivs som en ny generation självgående sprutor, och är utrustad med en helt ny hytt. Beroende på materialval på tanken kan sprutan bära med sig 6 000 eller 8 000 liter.
  Leeb PT beskrivs som en ny generation självgående sprutor, och är utrustad med en helt ny hytt. Beroende på materialval på tanken kan sprutan bära med sig 6 000 eller 8 000 liter. FOTO: Fredrik Stork

  Inom det traditionella växtskyddssegmentet lanserar Horsch även sprutorna Leeb 6.300 PT och 8.300 PT, som kan fås i boomlängder upp till 42 meter och i lika många sektioner.

   Finer LT är en annan nyhet inom det ekologiska segmentet. Maskinen kan användas för grund kapning i ogräs eller för bearbetning i fånggrödor. Finns i sex- till tolvmetersutförande med effektkrav på 200 hästkrafter.
  Finer LT är en annan nyhet inom det ekologiska segmentet. Maskinen kan användas för grund kapning i ogräs eller för bearbetning i fånggrödor. Finns i sex- till tolvmetersutförande med effektkrav på 200 hästkrafter. FOTO: Fredrik Stork
   Cura ST är en helt ny ogräsharv i arbetsbreddar från 6-15 meter.
  Cura ST är en helt ny ogräsharv i arbetsbreddar från 6-15 meter. FOTO: Fredrik Stork

  Bland maskinnyheterna märks även helt nya Cultro TC med tre meters arbetsbredd, som är ett frontmonterat redskap med dubbla knivrullar som kan användas i kombination med andra maskiner för bearbetning i raps och majsstubb. Produktgruppen, som är helt ny, släpps även i ett bogserat utförande på tolv meter.

   Nya Cultro TC med tre meters arbetsbredd är försedd med sex förskjutna knivblad på varje rulle som ska ge en bra bearbetning i majs och rapsstubb. Cultro lanseras även i ett bogserat utförande på tolv meter.
  Nya Cultro TC med tre meters arbetsbredd är försedd med sex förskjutna knivblad på varje rulle som ska ge en bra bearbetning i majs och rapsstubb. Cultro lanseras även i ett bogserat utförande på tolv meter. FOTO: Fredrik Stork

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen