facebooktwittermail d

Horsch överraskar med ny såmaskin

SCHWANDORF, Tyskland

Horsch överraskade på sin pressvisning inför Agritechnica genom att presentera en helt ny såmaskin som kan bli intressant för den svenska marknaden. Dessutom släpper företaget nya kultivatorer och förbättrade sprutor.

Horsch nya såmaskin går under namnet Serto SC och levereras i arbetsbreddarna tio och tolv meter. Enligt Daniel Andersson, som är produktansvarig för sortimentet på Swedish Agro finns det redan nu mycket som talar för att såmaskinen kan bli intressant i Sverige. I fältet bärs konstruktionen upp av 30 hjul som hjälper till att fördela vikten.

– Den tror jag blir intressant med ett lågt dragkraftsbehov och bra arbetsbreddar, säger Daniel Andersson.

Serto är i första hand utvecklad för större lantbruk. Bakom det i ögonfallande hjulpartiet följs konstruktionen av själva såenheten. Dessutom återfinns diskar för spårluckring fram på konstruktionen, i syfte att luckra upp traktorns körspår. Dessa har en arbetsbredd på 16,6 centimeter.

LÄS OCKSÅ: Nya Fastrac visas upp i Sverige

Fälls enkelt ihop

Trots sin arbetsbredd är Serto i själva verket en kompakt maskin, och i uppfällt läge är det inga problem att transportera redskapet till och från fältet. Genom en enkel knapptryckning fälls maskinen ihop och får en transportbredd på tre meter.

Magasinet rymmer i sin tur 6 000 liter och kan vid behov fördelas i proportionerna 50-50, vilket innebär hälften frö och hälften näring. Under fröplaceringsprocessen klarar såmaskinen att drivas i hastigheter upp till tio kilometer i timmen.

Fler modeller

Hittills har Swedish Agro fått mest förfrågningar på Horschs såmaskiner och sprutor. Men även diskredskapen möter ett visst intresse. Personligen tror Daniel Andersson starkt på nya uppdaterade Cruiser 5 och 6 XL-kultivatorn som visades upp på eventet i Tyskland.

Modellen har tidigare funnits i en buren version i arbetsbredden fem och sex meter med fyra pinnrader, och kommer nu i en bogserad variant på fem och sex meter. Sedan tidigare finns dessutom en bogserad version på tio och tolv meter.

– Den fungerar lika bra direkt i stubb som i plöjnad. Tanken är den samma med en grund jordbearbetning ner till 15 centimeter. Fördelen är att man kan hantera stora mängder material och jämna ut fälten, säger Daniel Andersson.

I sin visningshall presenterade företaget dessutom en ny medlem i Terrano-familjen – kultivatorn Terrano 5,4 GX. Redskapet ska klara alla typer av jordförhållanden, och kännetecknas av en pinnindelning upp till 30 centimeter.

Bak på kultivatorn levereras redskapet med två utjämningsalternativ, ett för lättare och ett för hårdare jordar. Konstruktionen är dessutom fällbar för att underlätta transporter.

Nya sprutor

Även på växtskyddsområdet kommer Horsch med uppdaterade och delvis nya modeller. Sprutorna under namnet Leeb GS är en vidareutveckling av den befintliga LT-modellen som har varit så populär att den har föranlett en fabriksutbyggnad. Horsch är på kraftig frammarsch och har investerat starkt i sina fabriker i bland annat Tyskland, Ryssland, Kina och Brasilien. Som en värdemätare på detta har företaget på kort tid gått från 760 anställda (2011) till 1 300 medarbetare i dag.

Från fabriksgolvet levereras sprutorna numera med ett nytt chassi och en rostfri tank i volymerna 6 000, 7 000 och 8 000 liter. Sprutorna är dessutom konstruerade för enkel rengörning. Bombredden är däremot den samma som tidigare – upp till 42 meter, vilket inte tilltalar alla.

– Många kunder frågar efter 48 men det har vi än så länge inte, säger Daniel Andersson.

Express KR - en avancerad bläckstråleskrivare

Såmaskinen Express KR leveras numera även i arbetsbredden fyra meter, och lär kanske inte möta någon större efterfrågan i Sverige. Men likväl kan tekniken vara intressant för rätt köpare. Med frötanken fram följer fördelar som bättre sikt och bättre viktfördelning.

Under sitt event visade Horsch upp vad maskinen kan prestera i form av en drönarfilm där Horsch logotyp syntes tydligt. Logon hade skrivits ut med hjälp av såmaskinen, och möjliggjordes genom att maskinen kan stänga av och öppna enskilda sårader, vilket kan vara nog så lämpligt även under sådden.

Maskinen visas på Agritechnica och kommer att börja säljas nästa år. Under drift kan såmaskinen köras i hastigheter upp till 13 kilometer i timmen.

PREMIUM: Så ska du tänka inför köp av nya maskiner

VIDEO: Nytt flaggskepp från JCB

MEST SETT: ATL provkör nya Valtran