Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 mars 2018

  Avtal ska rädda hingstsperman

  Det blir en privat transportlösning som ska skicka hingstsperma till hela Sverige efter de kritiserade förändringarna i Postnords distribution.

   Föreningen Svenska Hingsthållare har arbetat hårt för att hitta en lösning på hur man ska kunna transportera färsk sperma.
  Föreningen Svenska Hingsthållare har arbetat hårt för att hitta en lösning på hur man ska kunna transportera färsk sperma. FOTO: Kerstin Waurick

  Oron har varit stor ute på landets seminstationer sedan Postnords expressleveranser gjordes om i år. Företaget garanterar inte längre att expresspaket med hingstsperma kommer fram följande dag.

  Postnord gav rådet att uppfödare skulle skicka semin med taxi eller bud en bit av vägen för att garantera att sperman kommer fram i tid. Men nu har föreningen Svenska Hingsthållare tagit fram en egen lösning tillsammans med transportfirman Mats Hästtransport AB.

  Företaget ska hämta semindoser på plats ute på landets stuterier och seminstationer varje måndag, onsdag och fredag för leverans följande dag. Detta ska gälla i hela Sverige oavsett om det är helg- eller vardag. Leveranserna till Norrland och Gotland säkras genom flygtransporter.

  Turlistor och körslingor

  De stuterier och seminstationer som ansluter sig till tjänsten kommer att ingå i olika turlistor, då transportören hämtar och lämnar spermaleverans på bestämda tider. Även mindre stuterier och veterinärer med semin kan lämna eller hämta transportsperma på stuterier som finns med på turlistorna.

  – Med den här lösningen delas leveranserna ut även på röda dagar. Det hjälper oss oerhört mycket eftersom det är många röda dagar på våren. Jag är stolt över att vi kommit fram till den här lösningen, säger Carina Dahling-Satrell, ordförande för Svenska Hingsthållare som är en ideell förening med 44 medlemsstuterier inom travhästaveln.

   Tusentals doser färsk sperma skickas varje säsong i Sverige.
  Tusentals doser färsk sperma skickas varje säsong i Sverige. FOTO: Julia Siomuha

  Hur påverkas kostnaderna?

  – Det kommer att bli dubbelt så dyrt som det varit med post. Men det som flygs till Norrland och Gotland blir billigare. Vi går samman och sponsrat en del av den kostnaden för att värna hästaveln i hela Sverige, säger Carina Dahling-Satrell.

  ”Kommit bort mycket med Postnord”

  Avtalet har nu skickats ut till medlemsstuterierna och även flera stuterier inom halvblodsaveln. Hittills har responsen varit positiv.

  – Det bästa är att vi säkerställer att leveranserna kommer fram. Med Postnord har det kommit bort för mycket lådor. Det här känns bra och tryggt och Mats Hästtransport vet att det är viktigt att lådorna kommer fram. Mats Augustsson har också gedigen kunskap om hästbranschen, avlsutar Carina Dahling-Satrell.

  Transporterna beräknas vara i gång den 12 april.

  LÄS OCKSÅ: Postjättens ändring gissel för hästuppfödareLÄS OCKSÅ: Hästnäringen travar påLÄS OCKSÅ: Större sug efter svenska hästar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen