Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 19 oktober 2017

  Svenskt är efterfrågat

  Stora framgångar för svenskfödda hästar skapar efterfrågan utomlands.

   Svenskuppfödda hästar blir allt mer eftertraktade av utländska köpare.
  Svenskuppfödda hästar blir allt mer eftertraktade av utländska köpare. FOTO: Lena Karlsson

  Svensk avel och uppfödning inom både trav- och ridsport har haft några tunga år bakom sig. När det gäller ridsporten ser det nu ut att ha vänt. Betäckningssiffrorna ökar och svenska dressyr- och hopphästar är eftertraktade av utländska köpare.

  – Efterfrågan har ökat med 50 procent de senaste 5 åren, säger Pia Levin, till Radio Halland.

  Även om det saknas exakta siffror över den svenska hästexporten så instämmer flera av de stora uppfödare, som Radio Halland pratat med, i den bild som Pia Levin ger.

  Pia Levin, som själv är en stor exportör av hästar och säljer 30-40 hästar årligen, säger också att det efter finanskriserna för tio år sedan började födas upp hästar med mer genomtänkt avel och bättre kvalitet.

  LÄS OCKSÅ: Uppfödare på kurs i export och säljteknik

  Den senaste rapporten över uppfödningen rör åren 2012-2016, och har sammanställts av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, visar att antalet betäckta ston ökar och att det föds fler föl inom de flesta raser.

  Mest ökar den svenska varmblodiga ridhästen, SWB, och den nordsvenska brukshästen. Båda raserna visar en ökning av antalet betäckningar med 50 procent sedan 2013.

  – Vi hade en känsla av att aveln lyckats vända den trenden och nu är det också bekräftat. Att det finns en stark inhemsk uppfödning tror vi är av största vikt för såväl sporten som det öppna landskapet och de gröna näringarna, säger Maria Pettersson vid HNS och som skrivit rapporten.

  PREMIUM: Stjärnkusk styr stall med fast handLÄS OCKSÅ: Låga betäckningssiffror oroarLÄS OCKSÅ: Nytt hästslakteri i gång

  Svensk hästuppfödning

  Uppfödningen är koncentrerad till södra Sverige och 58 procent av uppfödarna finns i Götaland.

  Allra flest uppfödare finns i Skåne följt av Småland och Västergötland.

  Enligt den nya skattningen av hästantalet, som gjordes 2016, finns 355 500 hästar i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen