Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 juli 2018

  Salmonellautbrott snart under kontroll

  Mer än 60 häststall har isolerats i samband med salmonellautbrottet i Norge som startade på Veterinärhögskolan i Oslo.

  Det var i samband med att en fölunge som stod på hästkliniken hos Veterinärhögskolan i Oslo insjuknade. Prover visade att fölet hade drabbats av salmonella.

  Hur smittan fått fäste är ännu oklart. Hittills har det inte gått att utreda om smittan redan fanns på kliniken eller fölet redan var smittad när det kom in. Den behöver heller inte ha kommit in på kliniken via någon häst utan den kan också ha kommit med människa.

  – Det är inte säkert att vi någonsin kan få klarhet i varifrån smittan kom, säger Julie Enbo Grimstad hos norska Mattilsynet, till hest.no

  Under tiden smittspårningen pågått har mer än 60 stall varit isolerade. Av dessa fanns salmonella hos 14. Men det är inte bara hästar som testat positivt för salmonella.

  – Vi har också fått utslag på hund, nöt och gris, säger Julie Enbo Grimstad.

  Allt eftersom provsvaren kommer in släpper myndigheten på restriktionerna för de som fått negativa svar.

  Sista veckan i juni hade inte många nya fall inträffat och myndigheten bedömde att situationen då var förhållandevis under kontroll.

  LÄS OCKSÅ: Foderbrist kan tvinga hästar till slaktLÄS OCKSÅ: Farliga örter till häst

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen