Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 juni 2018

  Här är listan över giftiga växter

  I vanliga fall väljer hästar bort giftiga växter. Men på ett magert bete kan de ändå testa växter som kan orsaka förgiftning och njurskador. Här är listan över växter som alla hästägare bör se upp med.

   Sprängört.
  Bild 1/10 Sprängört.
   Alsikeklöver.
  Bild 2/10 Alsikeklöver.
   Odört.
  Bild 3/10 Odört.
   Smörblommor är beska och äts sällan av hästar i färskt tillstånd.
  Bild 4/10 Smörblommor är beska och äts sällan av hästar i färskt tillstånd. FOTO: Lena Karlsson
   Korsört.
  Bild 5/10 Korsört.
   Johannesört.
  Bild 6/10 Johannesört.
   Stånds.
  Bild 7/10 Stånds.
   Fingerborgsblomma.
  Bild 8/10 Fingerborgsblomma.
   Stormhatt, inte lämplig varken för människa eller häst.
  Bild 9/10 Stormhatt, inte lämplig varken för människa eller häst.
   Idegran som är vanlig i svenska trädgårdar och parker, är mycket giftig för häst.
  Bild 10/10 Idegran som är vanlig i svenska trädgårdar och parker, är mycket giftig för häst.

  Visst skulle det bli en fager bukett av stormhatt, stånds, korsört, fingerborgsblomma, alsikeklöver, odört och sprängört. Men det är sju sorter som varken hör hemma under huvudkudden eller till häst så här i midsommartid.

  Hästar är visserligen duktiga på att sortera bort sådant som de inte bör äta. Så länge det finns gott om bete eller vallfoder är också risken mindre att de ska välja något som är giftigt. Växter som är skadliga har också vanligtvis mindre smaklighet, ofta är det växter som i sig smakar bittert.

  Två giftiga värstingar

  Men det finns undantag som idegran, vanlig häckväxt i våra trädgårdar. Den gillas av hästar men är mycket giftig och det krävs inte många gram för att döda en häst.

  Bland de absolut giftigaste växterna finns också sprängört, som trivs i närheten av vatten och där det krävs små mängder av roten för att döda en häst.

  LÄS OCKSÅ: Små mängder sprängört dödar

  Hur giftig en växt är kan variera för olika delar av växten. När det gäller just sprängört är roten den giftigaste delen. Även växtens olika utvecklingsstadier påverkar halterna av giftiga ämnen liksom om växten är färsk eller torkad. Vissa växter behåller sin giftighet som ensilerat eller torkat grovfoder. Andra annars ofarliga växter kan i stället bli giftiga när de ensileras eller torkas.

  Kan ge hudskador

  Vissa växter skapar också en utvärtes reaktion när hästar äter dem. Dit hör den rosavita alsikeklövern som är förhållandevis vanligt förekommande. Växten orsakar fotosensibilitet, som är en ökad känslighet för ljus och som ger hud- och leverskador hos häst. Förgiftningar orsakade av alsikeklöver har främst skett under fuktiga eller blöta betesförhållanden men mer än 20 procent alsikeklöver i hö eller ensilage kan också skador.

  Stånds breder ut sig

  Stånds är en växt som breder ut sig allt mer och som alla hästägare bör se upp med. Normalt äter hästar inte stånds i färskt tillstånd men kan förgiftas via hö och ensilage. Det gäller även nötkreatur.

  LÄS OCKSÅ: Idegran dödade de sex korna

  Giftiga Listan

  Här är listan över vanliga växter som kan vara giftiga för hästar. Bland de växter med högst risk för häst finns idegran och sprängört.

  Alsikeklöver

  Belladonna

  Besksöta

  Brakved

  Ek och ekollon

  Fingerborgsblomma

  Hästkastanj

  Idegran

  Johannesört

  Kabbeleka

  Liljekonvalj

  Lupin

  Ormbär

  Skelört

  Smörblomma

  Sprängört

  Stånds

  Sötväppling

  Tysklönn

  Åkerfräken

  Ängsbräsma

  Ängssyra

  Örnbräken

  Tips för säkrare beten

  Generellt gäller att försöka tillräcklig storlek på hagarna så att det finns tillräckligt med gräs för hästarna att äta så de kan välja bort mindre smakliga växter. Stödutfodra om hagen eller betet är hårt nedbetat. Lägg om eller så in mer gräs i betesvallarna.

  Rensa bort stånds från hagarna och bränn växten.

  Hägna in ekar där både blad och gröna ekollon är giftiga.

  Ta bort tysklönn.

  Ta bort alsikeklöver.

  Ge inte hästar trädgårdsavfall, varken gräsklipp eller något annat.

  Finns hagar intill äldre trädgårdar, parker eller lundar – kolla så inga giftiga trädgårdsväxter förvildats och spridit sig.

  Lista över giftiga växter finns här.

  Källor: SVA, SLU

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen