Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 July

  Ingen kö än till hästslakt

  Allt fler röster hörs om att tvingas slakta hästar på grund av grovfoderbristen. Men än märks inget ökat tryck hos slakterierna.

   När både betet tryter och grovfoderbristen blir akut efter sommarens torka kan resultatet blir att hästägare tvingas ta bort eller slakta hästar. Arkivbild.
  När både betet tryter och grovfoderbristen blir akut efter sommarens torka kan resultatet blir att hästägare tvingas ta bort eller slakta hästar. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Efter försommarens och sommarens långvariga torka på många håll i landet är bristen på grovfoder det stora samtalsämnet i hästbranschen. Grovfoderbristen påverkar alla, från enskilda hästägare som har svårt att få tag på foder till större hästföretagare som ridskolor och travtränare.

  Det är inte bara bristen på foder som påverkar utan också prisnivån. Redan nu annonseras torrhö på storbal ut för ett pris på fem kronor.

  Både bristen och kostnaden för grovfodret, som är hästens viktigaste fodermedel, är ett problem. Dessutom börjar betet ta slut i många hagar vilket betyder att hästarna kanske måste stödutfodras redan under sommarbetet.

  Kan tvingas avliva hästar

  – Betet är slut, det växer ju inte till någonting. Frågan är om vi måste ta hem de andra också, bitvis är det ju bara jord, säger Eva Öberg, på Lagga ridskola utanför Uppsala, till Enköpings-Posten.

  Eva Öberg menar också att om läget blir för ansträngt kommer de att tvingas avliva hästar. Och både i traditionell press och i sociala medier hörs allt fler röster om att hästar måste slaktas på grund av grovfoderbristen eller farhågor om att tvingas skicka till slakt eller ta bort häst på annat sätt.

   Tommy Ögren, Skövde slakteri.
  Tommy Ögren, Skövde slakteri.

  Inget ökat tryck än

  Hos två av de största hästslakterierna i Sverige har man dock ännu inte noterat en ökad efterfrågan på att slakta häst.

  – Nej, vi har ingen kö, det är bara att anmäla, säger Tommy Ögren, som driver Hultets Hästslakteri AB sedan förra året, och även är ägare och vd vid Skövde slakteri.

  Detsamma säger man hos Närke Slakteri i Örebro.

  LÄS OCKSÅ: ”Hästkött är mat som ska tas till vara”LÄS OCKSÅ: Foderbristen till häst är svår

  Till toppen