Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 maj 2018

  Nytt preparat löser problemet med penicillinchock

  Penicillinchock vid behandling av häst har visat sig vara vanligare än man trott. Nu tror sig forskarna ha hittat en fungerande lösning på problemet.

  Bakteriella infektion hos häst behandlas ofta med penicillin. Fördelen är att det är ett säkert och verkningsfullt läkemedel. Nackdelen är att hästar kan reagera mot det lokalbedövningsmedel som finns i penicillinblandningen – prokain.

  Blandningen ges endera av veterinär direkt i blodet eller av hästägare eller skötare i halsmuskulaturen. Men vissa hästar kan drabbas av chock vid injiceringen, i milda fall bara genom att bli oroliga till ett dramatiskt förlopp med kollaps och i värsta fall dör hästen.

  Råkar man dessutom av misstag spruta i en ven så ökar risken för biverkningar. Därför är många hästägare rädda för att ge penicillinsprutorna själv enligt Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  ”Därför väljs ibland andra typer av antibiotika som inte är förstahandsval och därmed kan leda till ökad resistensutveckling”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

  Annat medel lösningen

  Nu har en svensk forskare hittat en lösning på problemet. I en tidigare undersökning konstaterades att det inte fungerade att spruta utan lokalbedövningsmedel då hästarna visade smärta och obehag. Att i stället nu byta ut prokainet mot lidokain var lösningen. Vid försöken som gjordes visade ingen av hästarna som ingick i studien någon negativ reaktion.

  ”Om nu rent penicillin gör för ont, då tänkte jag att om man blandar penicillin med lidokain, så kallat pc-lido, så har man tillsatt ett bra bedövningsmedel. Lidokain används mycket på häst som lokalbedövning och de tål det bra”, säger Lena Olsén, forskaren bakom studien.

  Skulle hästägaren råka spruta in pencillinblandning med lidokain i en ven så är det ingen fara enligt Lena Olsén.

  Kräver fler behandlingar

  Nackdelen med lidokain är dock att det krävs två behandlingar dagligen:

  ”Fördelen med prokain är att den har längre verkningstid; det räcker med en spruta om dagen vilket är praktiskt för hästägarna. Pc-lido behöver ges oftare men jag tror att hästägarna kan tanka sig att ge två sprutor om dagen om då risken för penicillinchock försvinner helt”, säger Lena Olsén.

  Hittills har inte den nya blandningen hunnit få något genomslag och ännu finns inget läkemedelsföretag som framställer bladningen.

  LÄS OCKSÅ: Så klarar sig fryst sperma bästLÄS OCKSÅ: Slipade sönder hästarnas tänder

  Penicillinchock

  Hos människor är en allergisk reaktion mot själva penicillinet ganska vanlig. Så ser det inte ut hos hästar. Hästarna reagerar oftast inte mot penicillinet men är 20 gånger känsligare än människan mot prokain.

  Det är i de flesta fallen prokainet som gör att hästar drabbas av penicillinchock. Reaktionen kommer oftast direkt när man ger sprutan när injektionen ger en hög koncentration i blodet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen