Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 10 maj 2018

  Sperma utan plasma ger bäst resultat

  Att frysa hingstsperman utan seminalplasma har i en studie visat sig ge bäst resultat för överlevnaden av spermier.

   Så kallade strån med fryst sperma.
  Så kallade strån med fryst sperma. FOTO: Marie Nälsén

  Att seminera ston med fryst hingstsperma, FAI, blir en allt vanligare metod inom hästaveln. Möjligheten innebär bland annat att uppfödarna enklare får tillgång till ett större urval av hingstar än med färsk transporterad sperma.

  Samtidigt kräver fryst sperma mer arbete vid seminering och dräktighetsprocenten kan variera stort. Vissa hingstars sperma tål heller inte att frysas.

  Beroende av art

  Enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har det gjorts många försöka att förbättra överlevnaden av spermierna vid infrysning. Hos vissa arter, som till exempel grisar, har försök visat att överlevnaden kan öka genom tillsats av seminalplasma, som är den vätska som naturligt också finns i ett ejakulat.

  Nu har forskare från SLU tillsammans med internationella forskarkollegor från Tyskland, Österrik och Irak gjort en jämförelse med olika metoder, bland annat kolloidcentrifugering. I studien ingick spermaprover från 12 hingstar.

  Tydliga resultat

  Resultaten av försöken visar att efter upptining har de spermier som frysts utan seminalplasma högst överlevnad. Det spelade ingen roll om sperman kom från en hingst vars sperma klarade infrysning bra eller dåligt.

  Forskarnas slutsats blev därför, till skillnad mot försöken med grisar, att avlägsnande av seminalplasma med kolloidcentrifugering, var bästa metoden vid beredning av hingstsperma för infrysning.

  LÄS OCKSÅ: Avtal ska rädda hingstspermanLÄS OCKSÅ: Tvingas betala miljoner för förstörd hingstsperma

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen