Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 september 2018

  Ljust plast bäst för hösilaget

  Att välja rätt färg på plasten till hösilagebalarna är viktigt, om man vill hålla hög kvalitet på fodret.

  FOTO: Anders Nilsson

  Ensilageplast finns i dag i olika färger även om vit plast fortfarande är vanligast. Det är också den vita, som enligt agronomen och forskaren Sara Muhonen är den bästa.…

  ”De olika färgerna stöder olika fonder, vilket är jättebra. Men plastfilmens färg kan faktiskt påverka temperaturen i ensilage- eller hösilagebalen, skriver hon på sajten Grovfoder till häst.

  Den vita platsen gör att solens strålar reflekteras och därmed påverkas balens innertemperatur inte lika mycket som en mörkare plast gör då den absorberar solljuset. Svart plastfilm absorberar mest värme.

  När temperaturen inuti balarna stiger ökar den så kallade permeabiliteten i plastfilmen vilket gör att filmen släpper igenom mer syre.

  ”Högre syretillförsel och temperatur i balen innebär ökad aktivitet hos de smörsyrabildande bakterierna, vilket leder till försämrad kvalitet och foderförluster”, skriver Sara Muhonen och råder alla att välja en så ljus plast som möjligt.

  LÄS OCKSÅ: Tuff höst väntar landets hästägareLÄS OCKSÅ: Hon matar hästarna med löv

  Relaterade artiklar

  Till toppen