Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 21 augusti 2018

  En sårbar näring

  Sommarens torka och efterföljande foderbrist har drabbat många djurägare hårt. Hästnäringen har visat sig vara extra sårbar.

   Enligt Jordbruksverket så finns 76 procent av alla hästar uppstallade i tätort eller tätortsnära.
  Enligt Jordbruksverket så finns 76 procent av alla hästar uppstallade i tätort eller tätortsnära. FOTO: Mostphotos

  – Varje dag får vi telefonsamtal från desperata hästägare som vill köpa grovfoder, säger Lennart Jöngren som tillsammans med sin fru Titti Jöngren har en gård norr om Stockholm där de bedriver lantbruk, vallproduktion, inackorderingsstall samt håller får och kor.

  Enligt statistik från Jordbruksverket odlar över hälften av Sveriges hästhållare eget grovfoder och nästan 40 procent odlar så det täcker hela grovfoderbehovet. Många hästhållare är beroende av att köpa in grovfoder för att täcka hästarnas foderbehov.

  Gick inte att förutse

  – Ingen har kunnat förutse det som har hänt i år, jag tror faktiskt inte att många har kunnat göra något annorlunda. Större anläggningar har kontrakt med foderproducenter. Jag och min man säljer foder till närliggande stallar och många har vi samarbetat med länge. Tyvärr har vi inte fått tillräckligt med foder för att alla kunder ska kunna fylla sitt årsbehov, säger Titta Jöngen.

  270 000 hästar eller 76 procent av alla hästar stallas upp i tätorter eller tätortsnära. Dessa hästhållare har inte någon egen mark för foderproduktion. Hästarna finns nära kunderna, för att ridskolelever och eller hästägare lätt ska kunna ta sig ut till stallet. Affärsidén är att ge kunderna olika tjänster, upplevelser eller utbildning.

   Till hösten om inte förr kommer många hästgårdar som tvingats att importera foder att upptäcka att hästnäringen är en sårbar näring på fler än ett sätt.
  Till hösten om inte förr kommer många hästgårdar som tvingats att importera foder att upptäcka att hästnäringen är en sårbar näring på fler än ett sätt. FOTO: Mostphotos

  – Många som bedriver hästverksamhet har klivit upp i förädlingskedjan. Det är en naturlig utveckling för ett företag. Man ska göra det man är bra på. För att producera foder behöver du kunskap och maskiner, det växer inte mer gräs för att slå vallen själv som stallägare. Med en professionell person som sköter foderproduktionen så blir kvalitén bättre och produktionskostnaden lägre, säger Titti Jöngren.

  Letar utomlands

  Många stallägare har varit väldigt kreativa för att hitta foder i Sverige och även utomlands. De har gått ihop med andra för att köpa foder.

  – Jag tror att det är viktigt att hästnäringen utvecklar och vårdar sina samarbeten och nätverk. Visst är det bra med framförhållning, men ett år som detta kan man inte förutse. Som företagare måste du få lönsamhet i det du gör, säger Titti Jöngren.

  Problem med gödsel

  Till hösten om inte förr kommer många hästgårdar som tvingats att importera foder att upptäcka att hästnäringen är en sårbar näring på fler än ett sätt.

  – Vi har kunder som tvingats importera grovfoder och jag har meddelat att vi inte kommer att kunna ta hand om deras gödsel som vi brukar. I fodret som importeras kan det finnas invasiva arter som Renkavle. Även om fröerna inte överlever när de äts upp så blir det mycket spill som sopas ihop från stallgångar och slängs på gödselstacken. Vi vill inte få ut detta på våra åkrar, säger Lennart Jöngren.

  Alternativet för dessa stallägare är destruktion.

  – Det kommer tyvärr bli dyrare för dem och många gånger kommer det innebära längre transporter, säger Lennart Jöngren.

  LÄS MER: Hästägare kan tvingas till nödslaktLÄS MER: Ännu en kommun erbjuder betesmark

  Många hästar nära städer

  2016 fanns 355 500 hästar i Sverige.

  Enligt Jordbruksverket så finns 76 procent av alla hästar uppstallade i tätort eller tätortsnära.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen