Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 juli 2018

  Hon matar hästarna med löv

  Många hästägare vittnar om hur torkan och foderbristen slår hårt. En som har löst problemet är Elisabeth Berglund som matar sina hästar med löv.

  Precis som så många andra hästägare har Elisabeth Berglund våndats och oroat sig över hur hon ska få tag i foder till sina djur när torkan har gjort foderbristen akut.

  ”Jag har bara fått tag på hälften av det hö som jag skulle behöva till mina hästar inför vintern. Jag låg vaken och sökte på internet och hittade det här med lövtäkt som man gjorde mycket förr”, förklarar Elisabeth Berglund för SVT Småland.

   Att utfodra hästar och annan tamboskap med löv är en flertusenårig tradition.
  Att utfodra hästar och annan tamboskap med löv är en flertusenårig tradition. FOTO: Mostphotos

  Hennes hästar matas nu med kärvar av torkade lövkvistar. Att utfodra hästar och tamboskap med löv är en flertusenårig tradition och enligt boken ”Lövfoderkultur och skottskogar” tycker hästar om att äta alm, ask, asp, rönn, lönn och sälg.

  ”Man kan använda 25–35 procent löv tillsammans med hö. På vintern måste de äta hö också för att få i sig den näring de behöver. Annars är lövkärvarna lika bra som medelgott hö. All den här informationen finns ju, men många kanske inte tänker på att man kan börja röja i trädgården och få mat till sina djur”, säger Elisabeth Berglund.

  Genom att mata hästarna med löv undviker hon också att hästarna får i sig giftiga blad.

  LÄS MER: Håll koll på häst som äter lövLÄS MER: Se upp för lömska lönnenLÄS MER: Farligaste växterna för hästen

  Relaterade artiklar

  Till toppen