facebooktwittermail

Här planeras Europas största fabrik för växtbaserat ”kött”

En fabrik för veganskt köttsubstitut ska öppna i England.

Målet är att få över ”riktiga köttälskare” till grönsakssidan, enligt vd:n för Plant & Bean.
Målet är att få över ”riktiga köttälskare” till grönsakssidan, enligt vd:n för Plant & Bean. FOTO: PLANT & BEAN

Plant & Bean ska öppna en fabrik som tillverkar veganska köttalternativ i Lincolnshire, England, under 2021. Vd:n Edwin Bark säger till BBC att det kommer att bli Europas största i sitt slag. Målet är att producera 55 000 ton om året av produkter som vegetarisk färs, korvar, hamburgare med mera.

– Oavsett om vi gillar det eller ej måste vi alla äta mindre kött för att rädda planeten, säger Edwin Bark till BBC.

Placeringen av fabriken är i orten Boston, där det finns gott om jordbruk.

– Drömscenariot är att hitta ingredienserna lokalt, säger Edwin Bark till BBC.

Soja och kronärtskocka

Soja är en råvara som företaget satsar på, men även ärtor och favabönor är attraktiva, säger Edwin Bark till sajten Foodingredientfirst. Även torkad kronärtskocka har högt proteininnehåll, enligt vd:n.

Plant & Bean planerar att öppna fabriker i USA, Kina, Thailand och Sydamerika inom de närmsta fyra åren, enligt företagets hemsida.

Plantbaserade köttsubstitut finns redan i butiker och restauranger, och McDonald's ska introducera köttalternativ under namnet McPlant nästa år.