facebooktwittermail d

Hummer släpper elbil med krabbstyrning

Hummer försvann som bilmärke 2010 men har nu återuppstått inom GM-koncernen och det med besked. Här är Hummers nya elbil EV med krabbstyrning.

Hummer EV kommer i fyra olika versioner.
Hummer EV kommer i fyra olika versioner. FOTO: GMC

Hummer är en bil som är erkänd för sina goda terrängegenskaper. Märket utvecklades ursprungligen för militärt bruk, men kom också senare i flera civila versioner.

Märket drabbades dock av problem i samband med finanskrisen, vilket ledde till flera försäljningsförsök och därefter nedläggning när dessa misslyckades.

Hummer EV kan enligt GMC:s hemsida reserveras redan nu, och är enligt marknadsföringsmaterialet redo att ändra spelreglerna för all framtid. Kanske är det rent utav den mest extrema elpickup vi har sett på länge. Vad sägs exempelvis om förmågan att manövrera i extrem terräng med hjälp av krabbstyrning – något som vi hittills mest har sett på specialmaskiner som Lindners traktorer? Eller förmågan att öka frigångshöjden genom att höja karossen med en enkel knapptryckning?

Produktionsstarten är förlagd till hösten 2021 för den första modellen av totalt fyra modeller i serien som ska rullas ut fram till 2024. Motorstyrkan ligger på tusen hästkrafter medan batteriet ska ge en samlad räckvidd på upp till 56 mil. Priset startar på 112 595 dollar, motsvarande 984 974 kronor, när skatter och övriga avgifter inte har räknats in.