facebooktwittermail d

Här är drönaren som sprider mineralgödsel

Den tyska gödselspridartillverkaren Rauch har högflygande planer för hur lantbrukare ska sprida sin mineralgödsel i framtiden.

ATL har skrivit om hur avancerade flygfarkoster används inom precisionsjordbruket och hur Filip Axelsson i Målilla använder sin drönare för att övervaka vildsvinsskador.

Nu tar den tyska tillverkaren Rauch nästa steg i teknikutvecklingen. På Agritechnica ska företaget visa upp vad man kallar världens första flygande mineralgödselspridare.

Väger 80 kilo

Drönaren drivs av två batterier och har enligt specifikationerna en diameter på fyra meter och en total vikt på 80 kilo.

Lastkapaciteten är däremot bara 30 kilo. Tack vare gps-teknik ska drönaren dock kunna sprida materialet med god precision i områden som verkligen behöver det, och utan att skada marken.

I drift följer flygfarkosten förprogrammerade rutter, och kapacitetsmässigt ska den klara av att arbeta upp mot 40 minuter i sträck.

Vad kapaciteten motsvarar i praktisk användning är dock inte känt, liksom hur stora fält som kan försörjas med tekniken.

LÄS ÄVEN: Låt drönaren spruta odlingen

LÄS ÄVEN: Snart kan skogsägare fota skog med drönare

LÄS ÄVEN: Nu ska drönarna jaga älg