Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 november 2017

  Snart kan skogsägare fota skog med drönare

  Lantmäteriet jobbar med ett nytt undantag som ska underlätta för skogsägare att använda bilder över vissa skogsområden utan att bilderna först måste granskas.

   Att sprida flygbilder kräver tillstånd, men Lantmäteriet arbetar med att underlätta användningen av drönarbilder. Bilden har inget samband med händelserna i artikeln.
  Att sprida flygbilder kräver tillstånd, men Lantmäteriet arbetar med att underlätta användningen av drönarbilder. Bilden har inget samband med händelserna i artikeln. FOTO: Mostphotos

  I dag krävs, med några undantag, tillstånd för att sprida flygbilder. Orsaken är att de riskerar att visa militära eller civila skyddsobjekt som inte får avbildas. Listan över undantagen hanteras genom föreskrifter från Lantmäteriet.

  Undantag som underlättar

  Med tanke på den snabba utvecklingen kring drönare jobbar Lantmäteriet hela tiden med att ta fram nya undantag för att underlätta användningen av drönarbilder. Inom någon vecka hoppas myndighetens styrelse kunna ta beslut om ett nytt undantag som under vissa förutsättningar gör det tillåtet att sprida flygfoton över skogsområden.

  – Villkoren är att det inte ska finnas något annat än skog på bilderna, förutom möjligtvis skogsbilvägar eller annat som uppenbart tillhör skogsbruket i sig. Det ska också vara markägaren själv som beställt materialet eller samlat in det, säger Arne Bergquist, kart- och bildsekretessamordnare på Lantmäteriet.

  LÄS MER: Drönaren är här för att stanna

  Förslaget dryftas med försvaret och Säpo och om allt klaffar kan det träda i kraft redan den 1 november.

  – Om det är markägaren som styr så borde den veta vad som finns på marken, om där finns något objekt som är skyltat med fotoförbud. Så har man resonerat.

  Spridning kräver tillstånd

  Redan i dag är fotografering tillåtet för eget bruk, men det är alltså själva spridningen som kräver tillstånd. Sedan tidigare finns undantag när det gäller lantbruksmark.

  – Åkermark är redan undantaget om det bara är åkermark. Det handlar ofta om lodfoton (rakt uppifrån). Men tar man vybilder med skog bakom så blir det per definition tillståndspliktigt.

  LÄS OCKSÅ: Flygbilder blir tillgängliga för allmänhetenLÄS OCKSÅ: Bättre bonitering från skrivbordetLÄS OCKSÅ: Lantmäteriet tar fram 3D-modell av Sverige

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen