facebooktwittermail d

Volvo stadigt i A-traktortoppen

Andelen BMW- och Audibilar som gjorts om till A-traktorer har ökat rejält sedan de nya reglerna infördes. Men det populäraste märket är och förblir Volvo.

20 827 A-traktorer byggda på Volvobilar finns det nu. Totalt handlar det om över 36 000 stycken. Cirka 7 800 har tillkommit efter regeländringarna 15 juli i fjol.
20 827 A-traktorer byggda på Volvobilar finns det nu. Totalt handlar det om över 36 000 stycken. Cirka 7 800 har tillkommit efter regeländringarna 15 juli i fjol. FOTO: MOSTPHOTOS

I juli i fjol förändrade Transportstyrelsen regelverket för A-traktorer. Då avskaffades kravet om att bilens hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/tim vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal, vilket fick skruvandet på A-traktorer att öka rejält. På mindre än ett år har antalet ökat med 27 procent.

Det populäraste märket är föga förvånande Volvo med 57 procent av alla A-traktorer. Sammanlagt finns det över 20 000 Volvobilar som är ombyggda till A-traktorer. Av dessa har 5 306 inregistrerats efter regeländringen, visar en lista som Transportstyrelsen sammanställt.

Av tvåan på topplistan, Nissan, finns det 4 307 A-traktorer totalt. Men bara 14 av dessa har tillkommit sedan förra sommaren.

BMW ökar stort

Tvärtom är det för BMW som ligger trea på topplistan. Antalet A-traktorregistrerade innan de nya reglerna var 702 stycken. Men nu finns det ytterligare 1 008 till på vägarna.

Ett annat tyskt bilmärke som av allt att döma fallit A-traktorbyggare på läppen är Audi. Innan de nya reglerna infördes hade det byggts om ett 50-tal bilar av märket. Efter förändringarna har 431 stycken inregistrerats.

Den största procentuella ökningen står Cadillac och Lexus för. Innan ändringen fanns det inte någon bil av dessa märken med LGF-skylt påskruvad. Nu är det fyra stycken.

LÄS MER OM A-TRAKTORER:

Polis om A-traktorer: Det är vilda västern

Lättare regler har fått fart på A-traktorerna

Han gör A-traktor av bil – på tio timmar

Polisen som vill stoppa A-traktorboomen

Dörren på glänt för högre hastigheter för A-traktorer

ATL TV: Hjalmar klarade A-traktorbesiktningen – här är bästa tipsen (inslag från 2018)