facebooktwittermail d

Han blev av med GPS-utrustning för halv miljon

GPS-utrustning till flera traktorer har stulits, på två gårdar. ”De kunde ha anständigheten att vänta tills skörden var inne”, säger lantbrukaren Henning Trozelli.

Det tar inte mera än ett litet obevakat ögonblick för en tjuv att plocka av GPS:en på en traktor. OBS att traktorn på bilden inte har med artikelns innehåll att göra.
Det tar inte mera än ett litet obevakat ögonblick för en tjuv att plocka av GPS:en på en traktor. OBS att traktorn på bilden inte har med artikelns innehåll att göra. FOTO: HANS DAHLGREN

Under natten till den 27 augusti tog okända gärningsmän sig in i ett traktorgarage på Björnsnäs i Åby utanför Norrköping.

– Vi har mycket säkra dörrar men de kom på natten och klippte sig in med en kapmaskin på kortsidan. Sedan rensade de maskinerna och gick ut, säger Henning Trozelli som driver Björnsnäs gård.

Han berättar att det är allmänt känt att det härjar ligor.

– Det var bara att rycka på axlarna och ringa polisen, och svära för att de inte kunde ha anständigheten att vänta tills skörden var inne. Jag var mest arg för det. Det hemska är att man är luttrad, det är andra gången det hänt. Det här borde vara en stor händelse men man rycker bara på axlarna och varnar kollegorna.

Tekniker säkrade platsen

Polisen var snabbt på plats, och tillkallade tekniker. Något som försenade skörden.

– Vi stod stilla en dag eftersom polisen behövde tillgång till maskinerna för bevismaterial. Det var bara att bita ihop, och det var ju också frivilligt, säger Henning Trozelli.

Läs också: Så snabbt stjäl tjuven din GPS

Efter dagen då inget kunde skördas gick det att ta hem skörden utan GPS.

Henning Trozelli uppskattar att GPS-utrustningen är värd en halv miljon kronor. Hur mycket som täcks av försäkringen är ännu oklart.

– Uppteckningen är kristallklar men vi måste vänta på polisrapporten innan vi kan anmäla till försäkringsbolaget.

Det var bara tomt på folk i garaget mellan klockan 24.00 och 05.00 – ändå hann tjuvarna ta sig in och sticka med utrustningen.
Det var bara tomt på folk i garaget mellan klockan 24.00 och 05.00 – ändå hann tjuvarna ta sig in och sticka med utrustningen. FOTO: PRIVAT

Ytterligare en gård drabbad

Det var inte bara Björnsnäs som drabbades av stölder. På morgonen den 28 augusti upptäcktes det att någon, eller några, hade stulit GPS-utrustning från två traktorer vid en annan lantbruksgård i Åby. Gärningspersonerna hade även börjat montera bort en monitor men lyckades inte att slutföra arbetet, enligt polisens hemsida.

Läs också: Specialutgåva från ATL – så skyddar du din gård från stölder

Läs mer: Efter stölderna – nu slopar John Deere mobila GPS:er

”För att undvika liknande stölder vill polisen att lantbrukare vidtar försiktighetsåtgärder. Det kan vara bra att låsa in traktorerna under natten samt att montera bort GPS-utrustningen om det är möjligt”, skriver polisen på sin webbplats.

Farligt klättra på tak i skördetid

Men Henning Trozelli tänker inte be sina anställda att montera ner utrustningen under skördetid.

– Självklart är det smartast att stoppa dem under sängen på natten. Men om du rullar in vid nio-tiotiden på kvällen och vet att du har få timmars sömn klättrar du inte upp på taket och monterar ner antenner. Jag vill inte att mina anställda ska klättra på maskinen efter en lång arbetsdag, de kan ramla ner och slå sig.

ATL TV: Så snabbt stjäls en GPS