facebooktwittermail d

”Ge lantbrukarna större frihet”

Med tanke på den akuta situation som infunnit sig för landets jordbrukare så måste vi nu prioritera innehåll framför form. Det skriver Martin Kinnunen (SD) i en slutreplik.

Martin Kinnunen (SD). FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

I ATL har John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson, replikerat på vår debattartikel om att ”Moderaterna vill inte minska regelkrånglet”.

Utgångspunkten för Widegren är att vårt förslag om att minska regelkrånglet för svenska jordbrukare och svensk livsmedelsindustri var fel utformat. Med tanke på den akuta situation som infunnit sig för landets jordbrukare så måste vi nu prioritera innehåll framför form.

Innebörden i vårt initiativ i miljö- och jordbruksutskottet var att en parlamentarisk kommitté skulle tillsättas med uppdrag att lägga fram konkreta förslag till lag- och regelförenklingar på jordbruks- och livsmedelsområdet tillsammans med konsekvensanalyser. Syftet är att säkerställa svenskt jordbruks- och livsmedelsproduktions leverans- och produktionsförmåga. Initiativet röstades dessvärre ner.

Vi delar den långsiktiga ambitionen som Moderaterna föreslagit men vi ser också att situationen är akut för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri som behöver handling nu likväl som för framtiden. Då gäller det att kunna härbärgera två tankar och två förslag samtidigt. Att både kunna agera kortsiktigt men också långsiktigt.

Den svenska livsmedelsproduktionen måste värnas för att bidra till svensk konkurrenskraft, goda miljöstandarder, öppna varierande kulturlandskap och svensk självförsörjning samt export. Vi vill se nya samarbeten inom livsmedelskedjan för ökad innovation och produktion samt för minskad sårbarhet.

En ökad självförsörjningsgrad är alltid en central fråga för oss, vilket kriget i Ukraina har visat behovet av. En framgångsrik jordbruks- och livsmedelsproduktion är en förutsättning för nationell trygghet och för att hela Sverige ska leva samt utgör en viktig del av den svenska ekonomin. Frågor som vi uppfattar att det råder samsyn mellan oss och Moderaterna i.

Vi föreslår likt Moderaterna både skattesänkningar och budgetsatsningar inom jordbruksområdet likväl som regeländringar. Kostnaderna måste minska permanent, inte endast tillfälligt.

En ökad lönsamhet skulle ge svensk livsmedelsproduktion en skjuts och helt andra möjligheter. Lantbrukarna behöver större frihetsgrader.

Vår förhoppning inför ett fördjupat samarbete med Moderaterna är att vi gemensamt kan skapa bättre förutsättningar för svenska jordbrukare och svensk livsmedelsindustri utan att fastna i formfrågan – innehållet och syftet måste vara viktigare. Speciellt när våra båda partier driver en diametralt annan politik än Centerpartiet och övriga vänsterpartier.

Martin Kinnunen (SD)
miljöpolitisk talesperson