facebooktwittermail

Friande dom mot vargskytt står fast

Åklagaren väljer att inte överklaga den friande domen mot skytten som sköt en varg i Sjundareviret.

FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Tingsrätten i Södertälje valde att fria skytten, som hävdat att han sköt vargtiken för att skydda sin hund. Rätten ansåg inte att åklagaren klarat av att bevisa att det handlade om jaktbrott. Det trots en omfattande utredning där åklagaren med bland annat e-post och sms-meddelande försökte visa att mannen planerat och olovligen jagat och skjutit vargen.

Nu står den friande domen också fast sedan åklagaren valt att inte överklaga domen.

– Nu har vi fått prövning i en instans och de tycker inte att bevisningen riktigt räcker. Det får vara bra så denna gång, säger kammaråklagare Christer B Jarlås vid Riksenheten för Miljö-och Arbetsmiljömål i en kommentar till ATL.

I stort tror inte Christer B Jarlås att domen i sig får så stor betydelse. Han menar att det handlar om två olika skolor att pröva bevisning. Han ville se till helheten, rätten valde att titta på enskilda delar.

Däremot menar han att det borde ha gjorts fler undersökningar på plats i samband med händelsen än vad som gjordes.

– Polis och länsstyrelse borde nog ha gjort platsundersökningen tillsammans utifrån vad vi fann i efterhand. Det är ju långtifrån säkert att det gett ett annat resultat, men nu finns vissa luckor som inte kan fyllas i efteråt.

– Men det kan inte kritiseras, för alla kunde ju bara utgå från hur läget var då. Däremot kan man ta lärdom för framtiden, säger Christer B Jarlås.

LÄS OCKSÅ: Frias från jaktbrott

LÄS OCKSÅ: Åklagaren: "Rätten missade helheten"