Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars

  Oklart om friande vargdom överklagas

  "Det fanns oerhört många tecken på att detta inte var en vanlig 28 §-skjutning." Därför ville åklagaren få fallet prövat. Nu funderar han på ett överklagande.

   Skiss över placeringen för vargen, hunden skytten när tiken sköts.
  Skiss över placeringen för vargen, hunden skytten när tiken sköts. FOTO: Polisens förundersökning

  Kammaråklagare Christer B Jarlås vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål valde att åtala för grovt jaktbrott efter att vargtiken i Sjundareviret skjutits. Både i polisförhör och under tingsrättsförhandlingarna hävdade den åtalade mannen att han skjutit vargen för att skydda en av sina hundar då han uppfattade att vargen var på väg att gå till angrepp mot hunden. Som stöd användes 28 paragrafen i jaktförordningen.

  – När vi granskade ärendet fanns där så oerhört många tecken på att detta inte var en vanlig 28 §-skjutning, säger Christer B Jarlås i en kommentar till ATL.

  Han hade inte sett något liknande tidigare i något ärende.

  – Därför fanns det tillräckliga skäl att låta domstol pröva detta.

  ”Utan djupare mening”

  Som ATL tidigare rapporterat friades skytten i tisdags av en enig tingsrätt. Det var inte ställt utom allt rimligt tvivel att det gått till så som skytten berättat. Rätten kommenterade också bland annat de sms och andra textmeddelande som hade sänts i samband med att vargen sköts. Bland annat skickade skytten ett sms med texten ”The target is eliminated” till en annan person.

  Tingsrätten skriver i domen att dessa meddelande kunde uppfattas som uttryck för glädje eller triumf över att en varg hade dödats. Eller en form av jargong.

  ”Det skulle kunna tala för att NN faktiskt jagade varg och att påskjutningen av vargen var ”planerad”, men behöver å andra sidan inte utgöra någonting annat än spontana kommentarer utan djupare mening.”

  Avvaktar beslut om överklagande

  – Även domstolen lyfter fram ett flertal märkliga omständigheter men ser kanske mer överslätande på varje sak och menar ändå inte att detta räcker för en fällande dom, säger Christer B Jarlås.

  Han tycker också att domstolen missat helhetsbedömningen av målet och bara tittat på varje omständighet för sig. Däremot kan han inte svara på om han ska överklaga den friande domen.

  LÄS OCKSÅ: Vargar har etablerat nytt revir i SörmlandLÄS OCKSÅ: Jaktelever döms för grovt jaktbrottATL TV: Här undersöks skabbvargarna

  Läs mer om

  Till toppen