Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 mars 2018

  Sköt varg - frias för jaktbrott

  UPPDATERAD. Den 75-årige man som åtalats för att ha jagat och skjutit en varg frikänns nu av Södertälje tingsrätt.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Mannen åtalades för grovt jaktbrott men har hela tiden nekat till uppsåtet. I rätten berättade han att mötte vargen när han var ute med sin hund. Vid mötet uppfattade han att vargen var på väg att gå till angrepp mot hunden. Ett varningsskott i luften skrämde inte vargen varför 75-åringen sköt vargen för att skydda sin hund.

  Tingsrätten anser att den omfattande utredningen med bland annat e-post- och sms-meddelanden inte har varit tillräcklig för att visa att mannen olovligen jagat och skjutit varg.

  Innehållet i de olika meddelandena som skickats, som ”the target is eliminated” menade rätten också kunde betraktas som jargong och ett sätt att uttrycka sig.

  – Mannens redogörelse för händelseförloppet motbevisas heller inte av övrig utredning, menar rätten.

  Också de undersökningar som gjorts av bland annat länsstyrelsens representant på plats ansågs också ge stöd för det 75-åringen berättat.

  – Det var därmed fråga om en situation där varg dödades i enlighet med ett undantag i jaktförordningen från förbudet mot att döda fredat vilt, säger rätten.

  Den aktuella bestämmelsen; § 28, innebär bland annat att till exempel en hundägare får döda varg eller vissa andra rovdjur för att skydda sin hund från att skadas av ett angrepp från rovdjuret.

  Rätten var enig i sin bedömning.

  Händelsen inträffade 2015 i det så kallade Sjundareviret som etablerades vid årsskiftet 2014-2015 och där varg rev ett stort antal får i området. Det beslöts om skyddsjakt i området men när tiden gick ut 11 september hade ingen varg skjutits. Den 29 september sköts den varg som 75-åringen sedan åtalades för att ha dödat olovligt.

  ATL har sökt kammaråklagare Christer B Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för en kommentar till domen.

  PREMIUM: Nytt vargpar i Sjundareviret – fått minst två valpar 2017LÄS OCKSÅ: 1 000 djur ut på bete på MolstabergATL TV: Här undersöks skabbvargarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen