facebooktwittermail d

”För oss var studenttiden på Alnarp positiv”

Efter kritik mot jämställdheten på Lantmästarprogrammet vid SLU Alnarp skriver nio kvinnliga studenter att de inte håller med om kritiken. Vi anser att lantmästarkåren tar jämställdhet på största allvar, skriver debattörerna.

Alnarps slott. Arkivbild.
Alnarps slott. Arkivbild. FOTO: SLU

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Det har under det senaste halvåret publicerats två artiklar rörande ett i dag väldigt laddat ämne, jämställdhet, bland annat i ATL. Lantmästarprogrammet vid SLU Alnarp har nu två gånger fått kritik av studenter.

Vi, som är kvinnor som studerat, eller studerar, på lantmästarlinjen vill ge vår version för att visa att det inte råder full enighet om detta. Vi vill inte uttrycka oss så att kritikernas åsikter är felaktiga, men vi vill ge läsarna en mer nyanserad bild av det hela.

Vi vill framhålla att vi aldrig tidigare har känt en större gemenskap än den vi fått på vårt universitet, på vår lantmästarutbildning. Det är fantastiskt att en så stor grupp studenter fungerar så bra både i arbete och socialt. Det är svårt att tro att någon annan arbetsplats eller annan konstellation av 50 personer kunde göra det bättre.

Vi stöder inte påståendet att man inte känner sig hörd som kvinna på denna utbildning. Till exempel är flera av de mest betydande rollerna i vår kår besatta med kvinnor som gemensamt har röstats fram på kårmöten och stöds av majoriteten.

För tredje året i rad har vi en kvinna som ordförande. Det finns även en grupp som jobbar med jämställdhet utifrån den värdegrund vi har för att göra tiden på universitetet så bra som möjligt för alla inblandade.

Vi står givetvis för jämställdhet! Alla har rätt till samma typ av bemötande oavsett kön eller bakgrund. Att en lärare refererar till en lantbrukare som ”han” i stället för ”hen” eller ”hon” är nog inte för att denne tycker att enbart män borde vara lantbrukare. Men självklart bör lärarna ta åt sig denna kritik och använda ”hon” lika ofta som ”han” om detta väcker starka känslor.

Vi accepterar de negativa upplevelser som kritikerna framför. Kritiken ska självfallet tas på största allvar. Vi är väldigt måna om att alla ska känna sig hörda och att jämställdhet är en självklarhet.

Vi anser att lantmästarkåren tar jämställdhet på största allvar och handlar därefter om någon betett sig på ett olämpligt sätt, det är precis lika diskriminerande oavsett om det är en man eller kvinna som står bakom handlingen.

Vi är rörande överens om att stämningen i klasserna har varit god och att man fått sin röst hörd, lantmästare lär sig att hjälpa sina kurskamrater och det finns alltid någon att fråga om det är något man inte förstår utan att man känner sig dumförklarad.

Gällande värdegrundsenkäten som nämndes så vill vi poängtera att det var 88 av de 150 elever som blev tillfrågade som svarade, det vill säga lite mer än hälften.

Vår insparksvecka, som har kritiserats, anser vi har fått oss till att bli en väldigt sammansvetsad grupp. Under den bygger man snabbt upp en relation till sina kurskamrater.

Vi tror inte många studenter kan säga att de kan namnen på alla sina cirka 50 kurskamrater efter första veckan på sin nya utbildning. Som med allt annat är allting frivilligt och alla är med så mycket eller lite de vill under aktiviteterna.

Sammanfattningsvis vill vi säga att vi är ett väldigt stort antal elever fördelade på flera årskurser som inte delar åsikten om diskriminering, pennalism eller sexism. Vi är otroligt glada över att vi valt att läsa just denna utbildning då den har stärkt oss och gett oss otroligt bra förutsättningar till att bli framgångsrika företagsledare. Vi vill uppmana er alla som någon gång funderat över att söka till denna utbildning att göra det, ni kommer inte att ångra er.

Några av studenterna som inte håller med om kritiken.
Några av studenterna som inte håller med om kritiken. FOTO: PRIVAT

Evelina Ström, Lantmästare examensår 2020

Tilde Larsson -20

Amanda Christensson -20

Linnéa Jönsson -20

Emelie Persson -20

Lisa Holmström -19

Louise Ingemansson -18

Amanda Wahlström -18

Sofia Samuelsson -18

Läs också: Fick nog – slog larm om sexism på SLU