facebooktwittermail

Flera sjuka av dålig kyckling

Flera personer har blivit allvarligt sjuka i Jönköpingstrakten sedan de troligen ätit av felaktigt hanterat kycklingkött rapporterar Jönköpings-Posten.

Korrekt hantering av kycklingkött är viktigt för att slippa campylobakter.
Korrekt hantering av kycklingkött är viktigt för att slippa campylobakter. FOTO: MOSTPHOTOS

Enligt uppgifter till tidningen har minst sex personer blivit så allvarligt sjuka att de har behövt läggas in på sjukhus.

– Alla kommer att överleva. Med de är svårt sjuka och varje patient måste ligga inne på sjukhus ett antal dagar, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, till tidningen.

Det är campylobakter som orsakat sjukdomen och den vanligaste smittkällan är kycklingkött som hanterats och tillagats felaktigt.

– Den viktigaste åtgärden är att vi konsumenter måste lära oss att hantera kycklingfilé på ett korrekt sätt så att vi inte sprider bakterierna på skärbrädor, knivar och händer till maträtterna vi serverar. Kycklingen måste dessutom vara väl genomstekt, den får inte vara rå i mitten, säger Peter Iveroth.