facebooktwittermail d

Fläktremmarna fastnade hos Postnord

Grävmaskinen i Skillingaryd stod stilla i över en vecka sedan paketet med reservdelar fastnat hos Postnord.

Komatsu 240 på 27 ton. Årsmodell 02.
Komatsu 240 på 27 ton. Årsmodell 02.

Hade Jonas Karlsson själv kört från Skillingaryd till Kungälv och hämtat fläktremmarna hos Söderberg och Haak hade grävmaskinen, en 27 tons bandgrävmaskin från Komatsu, bara behövt stå stilla en förmiddag i bergtäkten.

Men nu skickades fläktremmarna med Postnord. Och det började bra. Paketet hämtades på torsdagsmorgonen i förra veckan och var redan på kvällen på terminalen i Torsvik utanför Jönköping. Med gängse rutiner skulle det ha levererats med lantbrevbäraren efter två arbetsdagar, på måndagen.

– Det har varit ett väldigt strul. Jag är inte den typen som ringer och tjatar, man beställer något och så förväntar man sig att det ska komma hem i brevlådan, suckar Jonas Karlsson på Vägmaskiner i Skillingaryd.

Skickades tillbaka

Först hände ingenting med paketet under ett par dagar. Och när det kommit till terminalen i Jönköping blev det fel igen. I stället för att gå ut med lantbrevbäraren skickades paketet tillbaka till terminalen i Torsvik, där det blev liggande.

Det var inte förrän Per-Erik Johansson, som hyrt in grävmaskinen, på fredagen i förra veckan ilsknade till och slog larm som Postnord förstod att något gått fel.

– Ingen vet när någon i Torsviksterminalen behöver lyfta på arslet och gå ut i lokalen. Under tiden betalar jag 20 000 kronor i veckan i hyra på maskin, tappar arbetskraft och kommer efter i produktion, säger Per-Erik Johansson.

Paketet med fläktremmar tog 13 dagar från Kungälv till Skillingaryd.
Paketet med fläktremmar tog 13 dagar från Kungälv till Skillingaryd.

Kritisk till rutiner

Inte förrän på tisdagen, 13 dagar efter att paketet lämnat Kungälv, levererades paketet med fläktremmarna i Skillingaryd.

– I det här fallet är det bara att be om ursäkt. Vi har inte hållit det vi lovar. Och jag tänker gräva vidare i det för att se vad det kan bero på, säger Mats Ståhlgren regionchef på Postnord.

Per-Erik Johansson är kritisk till att Postens system inte snabbt slagit larm och tvingat någon att gå ut på lagret och leta upp paketet och manuellt se till att det kommer rätt.

– En ko i ett robotstall som varit i roboten två gånger utan att blivit mjölkad hamnar automatiskt på en obs-lista och det förväntas att skötaren går ut i lokalen och kollar läget. Det verkar inte gälla för Postnord, säger han.

– Jag kan hålla med kunden. Här har kunden uppmärksammat oss på problemet, så ska det inte vara, det är vi som ska upptäcka det först av alla, säger Mats Ståhlgren, som inte utesluter att det kan bli aktuellt med ersättning.

– Jag vill uppmana kunden att göra en reklamation. Det vi normalt ersätter är frakten. Det är ju en viss skillnad mot intäktsförlusten för kunden när maskinen står stilla. Vi tittar via vår reklamationsavdelning på varje ärende individuellt.

LÄS MER: Så mycket hade Volvo BM kostat idag

LÄS OCKSÅ: Traktorförare frias från vållande till död

PREMIUM: Han sådde vårvete i januari

PREMIUM: Nu är massaveden het igen