facebooktwittermail d

”Kris efter kris – kan Finlands pälsnäring överleva?”

Den finska pälsnäringen har drabbats av kris efter kris de senaste åren, nu befarar en del att pälsnäringen kommer att självdö, skriver Tom Forsman.

Bild från finska pälsauktionsbolaget Saga Furs, ett av de två stora som finns i världen. Här syns minkskinn i den enorma lagerlokalen strax utanför Helsingfors.
Bild från finska pälsauktionsbolaget Saga Furs, ett av de två stora som finns i världen. Här syns minkskinn i den enorma lagerlokalen strax utanför Helsingfors. FOTO: LISA MATTISSON/DN/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Den finländska pälsbranschen är seglivad. I fjol exporterades päls till ett värde om 232 miljoner euro (drygt 2,7 miljarder kronor). Trots allt, får man tillägga.

Detta är givetvis helt andra siffror än i Sverige, där de få återstående registrerade minkfarmer snart kan förbjudas. 

Näringen har inte haft lika kraftig politisk motvind i Finland som i Sverige. Den har tuffat på utan stöd av skattebetalarna, med eget auktionshus och med volymer och kvalitet i världsklass.

Men under senare år har den varit utsatt för en rad bakslag.

Lönsamheten har varit dålig i åratal, av en rad orsaker med början i överproduktion. Många farmare har slutat.

Näringen klarade sig hyfsat genom coronakrisen. Snarare kunde man spekulera i en konkurrensfördel för finsk mink i och med att Danmark plötsligt lade ned all pälsdjursuppfödning.

Men den jättelika marknaden i Kina stagnerade. Ryssland, en annan viktig marknad, föll bort av kända orsaker.

Då slog nästa kris till.

I sommar började fall av fågelinfluensa upptäckas på farmer i de österbottniska landskapen, där 95 procent av farmerna finns. Pälsfarmer drar till sig fåglar, och nu visade det sig att pälsdjur smittades av viruset.

Livsmedelsverket beslöt att alla djur på drabbade minkfarmer måste avlivas. Samma dag som denna text skrivs beslöt verket att utvidga detta till att även gälla räv och finnsjubb, vårt namn för mårdhund.

Innan dess hade att cirka 135 000 djur avlivats och det nya beslutet innebär att ytterligare omkring 115 000 djur måste avlivas. Det betyder i praktiken alla djur på de 26 pälsfarmer där fågelinfluensa påträffats hittills.

Det är svårt att invända mot myndighetens beslut, som motiveras med risken för att viruset kan mutera via pälsdjuren till att börja smitta människor.

Veterinärer testar i snitt fyra farmer per dag och innan slutet av oktober ska 130 farmer vara testade. Var och hur detta slutar är alltså ännu högst oklart. En del befarar att pälsnäringen nu kommer att självdö.

Samtidigt har ytterligare ett medborgarinitiativ startats med syfte att förbjuda pälsdjursuppfödning i Finland. Inom ett dygn hade 75 000 personer undertecknat det. 50 000 räcker för en behandling i riksdagen.

På motsatt flank kräver riksdagsledamöter från de österbottniska landskapen att regeringen vidtar åtgärder för att rädda näringen. Både de farmare som vill eller måste lägga ner och de som vill fortsätta behöver få ekonomiskt stöd anser politikerna.

Vad man än anser om djur i bur går det inte att förneka att pälsnäringen har stor ekonomisk betydelse för Österbotten, särskilt för en del kommuner.

Men det är också helt klart att eventuella stöd måste vara tillfälliga. På sikt måste pälsnäringen fortsätta stå på egna ben, annars är den chanslös.

Läs mer:

Regeringen utreder förbud av uppfödning av pälsdjur

Var tredje svensk minkfarm lägger ned

Minknäringen vill ha 150 miljoner i kompensation av staten

Första fallet av coronasmitta hos minkar i Sverige