facebooktwittermail

Första fallet av det nya coronaviruset hos mink i Sverige

Efter att ett stort antal minkbesättningar i Nederländerna och Danmark smittats inleddes en sjukdomsövervakning avseende det nya coronaviruset hos svenska minkar. Nu har en besättning i Sölvesborgs kommun konstaterats smittad, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Arkivbild från en dansk minkfarm.
Arkivbild från en dansk minkfarm. FOTO: HENNING BAGGER/SCANPIX DENMARK/TT

I Danmark har runt en miljon minkar avlivats på grund av att besättningar smittats med det nya coronaviruset.

Minkfarmar i Sverige har därför uppmanats att skicka in döda minkar till SVA för provtagning och analys.

Det är sådana analyser som nu upptäckt coronasmitta hos en svensk minkbesättning.

– Med tanke på hur lätt viruset har spridit sig i Holland och Danmark kan jag inte säga att jag är förvånad, trots att vi har jobbat väldigt hårt för att minimera risken för spridning här i Sverige, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink.

Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink.
Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink. FOTO: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT

Även om han ser den smittade besättningen som en isolerad händelse utesluter Jörgen Martinsson inte att fler svenska minkfarmer kan komma att drabbas.

– Det är inget luftburet virus på det sättet och det finns ingen som helst kunskap om att andra djur som fåglar, katter och möss skulle kunna sprida smittan vidare till andra gårdar. Men likväl är det så att har vi fått in det på en gård kan det hända på två och tre gårdar. Smittvägarna är de samma: det är människan som bär in viruset.

SVA betonar hur viktigt det är att personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 undviker kontakt med eller närhet till djuren och att det finns smittskyddsrutiner som förebygger direkta och indirekta kontakter mellan besättningar.

– Det är väldigt lurigt för vi har djur och de ska ha tillsyn, de ska ha foder varje dag. Man kan inte som på en mekanisk verkstad stänga maskiner, släcka lampan och gå hem, säger Jörgen Martinsson.

Till skillnad från i Danmark har SVA i nuläget inga planer på att avliva minkar i Sverige.