facebooktwittermail d

Minknäringen vill ha 150 miljoner i kompensation av staten

Efter avelsstoppet tidigare i vår beslutade regeringen i vårändringsbudgeten om att 60 miljoner skulle tilldelas minkföretagare. Men nu kräver Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink, mer än det dubbla.

Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink, är missnöjd med regeringens förslag på ersättning till minknäringen.
Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink, är missnöjd med regeringens förslag på ersättning till minknäringen. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Till SVT säger Jörgen Martinsson att ersättningen på 60 miljoner är regeringens sätt att svälta ihjäl minknäringen. 

– Vi förlorar väldigt mycket i inkomst, samtidigt som avelsdjuren ska ha mat och tillsyn sju dagar i veckan, personalen ska ha lön och maskiner ska underhållas. 

Jordbruksverkets förslag på kompensation låg på 83 miljoner kronor – en summa regeringen sänkte till 60 miljoner. Enligt Jörgen Martinsson är det ett tecken på att regeringen misstror sin egen myndighet som utrett frågan i tre månader, skriver SVT. 

Det var i våras som ett avelsstopp på mink infördes till följd av coronaviruset som spreds bland djuren. I Danmark ledde viruset till att landets samtliga minkar avlivades och minknäringen ersätts med miljardbelopp. Politiskt har man beslutat om ett tillfälligt förbud 2021, något som branschen bedömt den inte kommer att kunna återhämta sig ifrån.

DETTA HAR HÄNT:

Coronasmitta på fler svenska minkgårdar

Stopp för nya minkar i vår

60 miljoner till svenska minkföretagare

Alla danska minkar avlivas

Minkavel förbjuds i Danmark

Danska minkuppfödare får 25 miljarder