facebooktwittermail d

Fendt presenterar flera nyheter

Fendt presenterade en lång rad nyheter vid sin internationella presskonferens. Här visades både produkter färdiga för lansering på höstens Agritechnica och framtidskoncept som har ytterligare någon tid kvar i utvecklingsverkstaden.

Marktoberdorf ATL

Ett koncept som i högsta grad är under utveckling är roboten Mars som med sin vikt strax under 50 kilo är en signal om ett annat sätt att bruka jorden. Robotprojektet har pågått några år och tanken är att Mars (som uttyds Mobile Agricultural Robot Swarms) ska agera just i svärmar om 6-12 enheter. Mars utvecklas i första hand för precisionssådd av majs. Där varje plantas position registreras och sedan behandlas individuellt. Den senaste versionen av Mars kommer att presenteras under Agritechnica.

FOTO: MARCUS FRENNEMARK

En nyhet av ett helt annat slag, åtminstone i Fendtkostym, är sprutor. Efter att ha köpt en tillverkare i Nederländerna erbjuds nu både bogserade och självgående sprutor i Fendts färger.

Siktar på att bli full-liner

Detta är ett led i ägarens AGCO:s ambition att bli en så kallad ”full-liner” det vill säga att alla sorters maskiner och redskap för lantbruket ska finnas i produktportföljen under varumärket Fendt.

Ytterligare ett steg på den vägen tas med AGCO:s köp av Lelys vallskördemaskiner. Affären gjordes upp i våras; ännu har inte konkurrensmyndigheterna sagt sitt om affären; besked väntas under oktober månad. Men redan visar AGCO exempelvis lastarvagnen Tigo i Fendts färger.

Flaggar för uppköp

Än så länge saknar AGCO redskap för jordbearbetning, men koncernchefen Martin Riesenhagen flaggade för att man är intresserade av köpa på sig den kompetensen. Bolag som tyska Lemken och franska Gregoire Besson nämndes i det sammanhanget.

En teknisk nyhet som har praktisk bäring direkt för lantbrukaren är Vario Pull. Genom att traktorns dragpunkt är möjlig att förskjuta 80 centimeter i längsled kan tyngdfördelning mellan fram- och bakaxel förskjutas så att den blir optimal vid varje tillfälle.

AGCO har bestämt sig för att inte sälja Challenger i Europa längre. I stället kommer nya bandtraktorer i Fendts färger tillverkade i Tyskland. Fendt 900 Vario MT finns i tre modeller från 380 till 431 hästkrafter. Starkare än så är den USA-tillverkade Fendt 1100 Vario MT med fyra modeller i effekter från 492 till 646 hästkrafter. De nya bandtraktoerna finns att köpa från och med Agritechnica i november.

Nedan visas ett urval av produktnyheterna från Fendt-visningen.

Armkonsollen i den nya AGCO-tröskan känns igen från traktorerna.
Armkonsollen i den nya AGCO-tröskan känns igen från traktorerna. FOTO: MARCUS FRENNEMARK
Vario Pull, som belönades med silvermedalj Agritechnica, kan tyngd överföras från bak- till framaxel för bästa viktfördelning och dragkraft.
Vario Pull, som belönades med silvermedalj Agritechnica, kan tyngd överföras från bak- till framaxel för bästa viktfördelning och dragkraft. FOTO: MARCUS FRENNEMARK
Traktorer från 70 hästkrafter och uppåt.
Traktorer från 70 hästkrafter och uppåt. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

LÄS ÄVEN: Många nyheter inför Agritechnica

LÄS ÄVEN: Se Kvernelands maskiner i praktisk drift

LÄS ÄVEN: Ny Claaspress binder utan nät

LÄS ÄVEN: Bättre flöde i New Hollands nya tröska

LÄS ÄVEN: Nya traktormodeller från Valtra