Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 augusti 2017

  Ny Claaspress binder utan nät

  HARZEWINKEL, TYSKLAND (ATL)

  Genom att binda rundbalarna med plast finns bara ett material att återvinna för slutanvändaren. Med Claas nya kombipressar kan baltillverkaren välja bort nätet.

   Nätfritt. På de nya versionerna av Claas kombipressar i Rollant 400-serien går det att välja mellan att binda balarna med nät eller plast.
  Nätfritt. På de nya versionerna av Claas kombipressar i Rollant 400-serien går det att välja mellan att binda balarna med nät eller plast. FOTO: Hans Dahlgren

  De nya versionerna av Rollant 454 och 455 Uniwrap tar sikte på större lantbruk och maskinstationer. Flexkamrarna gör 120 centimeter breda balar med en diameter på mellan 125 och 135 centimeter och kan alltså binda balen med plast istället för nät innan själva inplastningen sker.

  Fördelarna med att binda balarna med plastfilm är att återvinningen blir enklare när det bara är ett material som måste tas omhand, formen på balarna blir mera symmetrisk och de expanderar inte efter att de bundits med film, dessutom menar Claas att ensileringen blir bättre.

  – Foderkvaliteten blir högre genom att det blir mindre luft i balarna, säger Bertrand Marchal på Claas.

   Lastramp. Plastrullarna är tunga och därför har Claas gjort en lastramp för att underlätta monteringen.
  Lastramp. Plastrullarna är tunga och därför har Claas gjort en lastramp för att underlätta monteringen. FOTO: Hans Dahlgren

  Bara rullen som skiljer

  För användaren av balpressen fungerar det precis likadant oavsett om plast eller nät väljs vid bindningen, den enda skillnaden ligger i vilken rulle som monteras.

  Jämfört med nät så väger rullarna med plastfilm mera, omkring 50 kilo styck, vilket innebär att de är väldigt otympliga att byta för föraren. För att en person själv ska kunna byta rulle har Claas konstruerat en lastningsramp som gör att rullen kan lyftas upp på rampen i bra arbetshöjd och sedan föras på plats i maskinen med hjälp av rampen.

   Vikt. På Claas storbalspressar går det nästa säsong att få ett isobus-kopplat vågsystem.
  Vikt. På Claas storbalspressar går det nästa säsong att få ett isobus-kopplat vågsystem. FOTO: Hans Dahlgren

  Pressarna har också fått en ny typ av pressrullar i kammaren med en kraftigare konstruktion.

  Nytt bland rundbalspressarna är också en möjlighet att välja den lilla fixkammarpressen Rollant 620 med räfspinnar som hjälper till att kasta in materialet från pickupen till presskammaren. Det ska underlätta framförallt för små lantbruk som pressar torrt hö eller halm med klenare traktorer i lite besvärligare terräng.

   Vågcell.
  Vågcell. FOTO: Hans Dahlgren

  Total kontroll

  Bland Claas fyrkantspressar Quadrant är en av nyheterna att vissa modeller nu går att få med vågsystem som ger baltillverkaren total kontroll på produktionen. När balen passerar rampen på väg ut ur pressen vägs den automatiskt. Information om varje enskild bal sparas och kan direkt läsas av föraren på en isobus-monitor i hytten.

  Informationen kan också användas för att föra statistik över skörden på olika fält och som underlag för fakturering om man kör på entreprenad. Vågsystemet finns som tillval för Quadrant 4200, 5200 och 5300.

   Inmatning. Lilla Rollant 620 kommer i en modell med räfspinnar som matar in materialet i presskammaren.
  Inmatning. Lilla Rollant 620 kommer i en modell med räfspinnar som matar in materialet i presskammaren. FOTO: Hans Dahlgren

  FAKTA – att binda med plast

  Med Claas nya system för att binda balen med plastfilm istället för nät ska den bli tätare och hålla formen bättre. Balen är 120 centimeter bred, medan plasten är 140 centimeter, vilket innebär att plasten läggs även en bit ned på balens sidor. När sedan balen kommer till inplastaren bakom balpressen plastas hela balen in med samma typ av material.

  För användaren av balen finns därmed bara ett enda material som ska sorteras.

  LÄS MER: John Deeres automatiserade tröska har nyheter i hytten LÄS MER: Urstarka prototypen Lisa drar på nyttVIDEO: Därför väljer Wapnö bort ekologisktLÄS MER: Unik läskflaska av svensk träfiber ska rädda haven

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen